Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Aj otec Charlieho Sheena je slávny herec: Viete, prečo nepoužíval svoje pravé meno?

Martin Sheen Zobraziť galériu (3)
Martin Sheen (Zdroj: SITA/Photo by Richard Shotwell/Invision/AP)

Martin Sheen je diváckej verejnosti známy najmä z úspešného televízneho seriálu Západné krídlo (1999-2006), v ktorom stvárnil amerického prezidenta. Presvedčivý výkon v roli prvého muža Ameriky mu vyniesol päť nominácii na Zlatý glóbus, ktorý v roku 2001 aj získal. Americký herec Martin Sheen, najstarší člen hereckej rodiny Sheenovcov, sa v pondelok 3. augusta dožil 80 rokov.

Bál sa diskriminácie kvôli španielskemu menu

Martin Sheen, vlastným menom Ramón Gerardo Antonio Estévez, sa narodil 3. augusta 1940 vmeste Dayton vamerickom štáte Ohio. Ako siedme dieťa zdesiatich vyrastal vprisťahovaleckej rodine španielskeho robotníka aírskej emigrantky.

Pre herectvo sa nadchol už vmladom veku apo stredoškolských štúdiách odišiel za svojím snom do New Yorku. Koncom 50. rokov 20. storočia debutoval na svetoznámom Broadwayi. Zobavy pred diskrimináciou kvôli španielskemu menu si zvolil umelecký pseudonym Martin Sheen.

Martin Sheen
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Photo by Richard Shotwell/Invision/AP)

Obsadzovali ho do úloh rebelov

Do širšieho diváckeho povedomia sa dostal vďaka psychologickej dráme The Incident (Incident, 1967), kde si zahral teenagera terorizujúceho spolucestujúcich vmetre. V70. rokoch minulého storočia sa Sheen presadzoval rolami mladých mužov, ktorí sa búria apohŕdajú spoločenskými konvenciami či už zpresvedčenia alebo následkom psychickej depresie.


Sexica Courtney z Dva a pol chlapa: Playmate a najhoršia herečka roka zbalila aj slávneho herca


Výborný výkon podal najmä vúlohe masového vraha vkriminálnej dráme Bandlands (Zapadákov, 1973), za ktorý získal o rok neskôr na Medzinárodnom filmovom festivale v San Sebastiáne v Španielsku ocenenie pre najlepšieho herca. Obdivuhodné herecké kreácie vytvoril tiež vo vojnovej dráme Apocalypse Now (Apokalypsa, 1979) avtelevíznom seriáli Kennedy (1983).

Zahral si aj so svojím synom Charliem

Po boku svojho syna, známeho búrliváka Charlieho Sheena si zahral napríklad v úspešnomtrileri zo zákulisia americkej burzy Wall Street (1987). Vposledných rokoch predviedol Martin Sheen svoje umenie napríklad vo filmoch The Amazing Spider-Man (Spider Man, 2012), Selma (2014) alebo Badge of Honor (2015).

Martin Sheen a Charlie Sheen vo filme Wall Street
Zobraziť galériu (3)
Martin Sheen a Charlie Sheen vo filme Wall Street  (Zdroj: Photo © 20th Century Fox)

Martin Sheen získal celosvetovú popularitu najmä ako predstaviteľ amerického prezidenta vcenami ovenčenom televíznom seriáli The West Wing (Západné krídlo, 1999-2006). Seriál z prostredia Bieleho domu vtiahol do deja tisíce divákov aSheenovi vyniesol šesť nominácii na cenu Emmy apäť nominácii na Zlatý Glóbus, zktorých jednu premenil na výhru (2001).

Všetky deti sa venujú herectvu

Herec je od roku 1961 ženatý s Janet Sheenovou aich všetky štyri deti sa venujú hereckej kariére. Martin Sheen sa popri umeleckých aktivitách angažuje v niekoľkých charitatívnych organizáciách, pomáha pri svetových kampaniach týkajúcich sa problému AIDS aaktívne sa zapája do boja proti výrobe nukleárnych zbraní.

Viac o téme: Charlie SheenMartin Sheen
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu