Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Ikonický Limonádový Joe: Rolu vyfúkol filmovému elegánovi... Táto úloha mu zmenila život!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov)

Herca a speváka Karla Fialu, narodeného 3. augusta 1925, majú diváci v spojení s rolou Limonádového Joea z rovnomennej snímky. Málokto vie, že úlohu slávneho pištoľníka, ktorá mu zmenila život, "vyfúkol" Fiala inému filmovému elegánovi Jiřímu Kodetovi - a to už vtedy mal 39 rokov.

Ako hviezda karlínskej operety bol však Fiala pre režiséra Oldřicha Lipského v roku 1964 tým pravým typom milovníka so sladkým úsmevom, ktorého do svojej jedinečnej paródiewesternov na motívy knihy Jiřího Brdečka potreboval.

Filmové spracovanie "konskejopery" v kinách videlo 4,5 milióna divákov, ďalšie milióny sa bavili pri nespočetných reprízach v televízii.Divadelná hra sa dočkala štyroch desiatok naštudovaní.V dvoch sa objavil aj Karel Fiala, keď v roku 2001 v ABC prvýkrát stvárnil otca Kolaloka.O pár rokov neskôr sa v tejto úlohe objavil aj v karlínskej verzii, kde opäť bol hustejší dym v Trigger Whisky Saloonu, diabolský Horác kul pikle, Tornádo Lou snívala o svojom šampiónovi a panenská Winnifred čelila nástrahám.

Karel Fiala v roku 2013 (Zdroj: Photo © Archiv TV Barrandov / Jiří Pitrof)
Zobraziť galériu (3)
Karel Fiala v roku 2013 (Zdroj: Photo © Archiv TV Barrandov / Jiří Pitrof)  (Zdroj: Photo © Archiv TV Barrandov / Jiří Pitrof)

Spevákovi a tenoristoviFialovi vroku 2013 udelili cenu Thálie za celoživotný prínos v odbore muzikál.A na festivale Febiofest v roku 2015 prevzal medailu, ktorú si krátko predtým v Českej mincovni v Jablonci nad Nisou vlastnoručne vyrazil.Stal sa tak prvým na sériivenovanej hviezdam strieborného plátna."Od 14 rokov až do minulého roka som hral tenis, hral som dokonca závodne za Lokomotivu Praha. Myslím si, že to zohralo veľkúúlohu, mám ubehnutých veľa kilometrov," prezradil nestarnúci optimisticky naladený elegán, ako sa udržuje v kondícii.

Viac o téme: Limonádový JoeKarel Fiala
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu