Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nezameniteľná predstaviteľka Nšo-či z Winnetoua: Oslávila 80 rokov... Ťažké posledné desaťročie

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Photo © Jadran Film)

Francúzska herečka Marie Versiniová, ktorá sa v 60. rokoch preslávila rolou Nšo-či, mladšej sestry apačského náčelníka Winnetoua, oslávila 10. augusta osemdesiatiny. Hrala vo viac ako 30 filmoch.

Jej rodina pochádzala z Korziky, otec bol profesorom na Sorbone v Paríži. Už v 17 rokoch sa stala členkou významnej divadelnej scény Comédie-Française. Tu úspešne účinkovala, okrem iného v Shakespearovej dráme Romeo a Júlia. 

V roku 1956 úspešne debutovala vo filme, svoju prvú väčšiu rolu získala v roku 1958 v anglickej snímke A Tale of Two Cities. Vďaka svojim jazykovým schopnostiam (hovorí po taliansky, anglicky, francúzsky a nemecky) sa uplatnila aj v ďalších zahraničných filmoch, napríklad v americkej snímke Parížske blues.

Paul Newman, Serge Reggiani a Marie Versini vo filme Parížske blues (Zdroj: Photo © United Artists)
Zobraziť galériu (3)
Paul Newman, Serge Reggiani a Marie Versini vo filme Parížske blues (Zdroj: Photo © United Artists)  (Zdroj: Photo © United Artists)

V roku 1963 zvíťazila v konkurze na svoju najznámejšiu rolu Vinnetouovej sestry Nšo-či v snímke Vinnetou, čo jej zabezpečilo veľkú známosť. Potom si zahrala ešte v niekoľkých ďalších dobrodružných filmoch natočených na námet kníh Karla Maya. V 70. a 80. rokoch hrala najmä v televízii. Napísala životopisnú knihu pod názvom "Bola som Vinnetouova sestra".

Marie Versini a Lex Barker vo filme Winnetou (Zdroj: Photo © Jadran Film)
Zobraziť galériu (3)
Marie Versini a Lex Barker vo filme Winnetou (Zdroj: Photo © Jadran Film)  (Zdroj: Photo © Jadran Film)

Celkom sa objavila v 33 celovečerných filmoch, no z tieňa jej role Nšo-či sa už nikdy nevymanila. "Stala sa podobne ako napr. Predstaviteľ Winnetoua Pierre Brice interpretom jednej role. Celoživotne si tento fakt niesla ako traumu a zároveň sa od úlohy nedokázala odpútať," napísal o nej český internetový portál kafe.cz.

Ťažké posledné desaťročie 

V roku 1974 sa Versiniová vydala za spisovateľa a režiséra Pierra Vialleta, v ktorého filmoch sa objavila pri rôznych príležitostiach, napríklad v roku 2010 na počesť Roberta Schumanna. Marie Versini strávila väčšinu svojho života so svojím manželom na atlantickom ostrove Ré, niekedy aj v Paríži. V roku 2013 však dostala ranu od života, keď jej zomrel manžel v nedožitých 95 rokoch.

Mediá minulý rok informovali o správe, že Versinová škaredo spadla. "Má niekoľko zlomenín. Veľkým problémom je hlavne zlomenina jednej nohy," citoval vtedy nemecký Bild manažéra Joachima Watzlawika s tým, že hojenie rán sťažoval aj jej vek. 

Viac o téme: Marie Versini
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu