Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Obľúbený komik oslavuje: Neuveríte, ako začínal! Veľký umelec s hudobnou cenou

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP/Jordan Strauss/Invision)

Amerického herca Steva Martina, ktorý 14. augusta oslávil 75. narodeniny, si európski diváci pamätajú najmä z bláznivých komédií a ako pokračovateľa Petra Sellersa v úlohe inšpektora Clouseaua z Ružového pantera.

Za Atlantikom však Martin platí aj za jednu z najuniverzálnejších osobností filmového priemyslu. Presadil sa nielen ako komik, ale aj ako scenárista, spisovateľ, producent a hudobník. Moderoval aj oscarovú šou.

Kúzelník a hráč na bendžo

Rodák z texaského mesta Waco (1945) si svoje prvé publikum získal ako kúzelník a hráč na bendžo. Potom vyštudoval herectvo a preslávil sa vďaka televíznym show. Pri filme Martin zakotvil až koncom 70. rokov a od tej doby nakrútil niekoľko desiatok filmov. Medzi tie známejšie patria Sólo pre dvoch, Roxana, Hlava rodiny, Prepáč, si ženatý!, Život naruby, Trhák pána Bowfingera alebo Nejako sa to komplikuje.

Martin je od roku 2007 druhýkrát ženatý s novinárkou a spisovateľkou Anne Stringfieldovou, s ktorou má dcéru. Je zberateľom umenia a píše aj divadelné hry a knihy. Za svoj bluegrassový album z roku 2009 získal dokonca cenu Grammy.

Obľúbený komik oslavuje: Neuveríte,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Victoria Will/Invision)

Viac o téme: Steve Martin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu