Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Napadol novinára, kritizoval americkú vládu: Hollywoodsky zvodca sa nepreslávil len filmom

Sean Penn
Sean Penn (Zdroj: SITA/Taylor Jewell/Invision/AP)

Americký herec Sean Penn má za sebou rad filmových úspechov, dobré kritiky mávajú aj jeho režijné počiny. Okrem toho je známy svojou občianskou angažovanosťou aj vzťahom s radom zvodných krások. Jedna z najvýraznejších postáv Hollywoodu oslavuje šesťdesiatku.

Pennovu filmovú kariéru naštartovala snímka Večierka (1981), v ktorom si zahral s Tomom Cruisom. O rok neskôr zabodoval v komédii Zlaté časy na Ridgemont High a uznanie kritiky mu vzápätí vyniesli drámy Zlí chlapci, Dravec a feťák a Tvárou v tvár smrti.

Za svoju hereckú kariéru bol päťkrát nominovaný na Oscara. Trikrát neuspel (Mŕtvy muž prichádza, Sladký bezbožný, Volám sa Sam), zlatú sošku prvýkrát získal za hlavnú úlohu v kriminálnej dráme Tajomná rieka a druhýkrát za stvárnenie amerického politika a bojovníka za práva homosexuálov Harveyho Milka vo filme Milk.

Okrem hrania Penn režíruje, produkuje filmy i píše scenáre. Režíroval napríklad kritikou kladne hodnotené snímky Vyvrhel, Križovatka smrti a Útek do divočiny. Zúčastnil sa tiež projektu 11'09'01, v ktorom sa 11 svetových filmárov vyslovilo k tragickým útokom na New York.


Mohlo by vás zaujímať: Smrteľné tragédie priamo na pľaci: Títo herci zomreli počas natáčania


Penn je známy aj svojimi občianskymi postojmi. Hlasno kritizoval americké angažmá v Iraku a osobne pomáhal po hurikáne Katrina či záplavách na Haiti. Na Kube sa stretol s miestnym vodcom Raúlom Castrom a diskutoval s ním o možnostiach zmierenia so Spojenými štátmi. Ako kontroverzná je vnímaná jeho podpora niekdajšieho autoritárskeho venezuelského prezidenta Huga Cháveza. Pozornosť vzbudil aj jeho rozhovor pre časopis Rolling Stone s neslávne známym mexickým drogovým bossom Joaquínom Guzmánom, ktorý sa skrýval po úteku z mexickej väznice s maximálnym stupňom stráženia. Penn sa s ním stretol v októbri 2015, rozhovor v liste vyšiel v januári 2016, deň potom, čo bol Guzmán zadržaný.

Penn má za sebou niekoľko konfliktov s novinármi. Keď bol ženatý so speváčkou Madonnou (1986-89), dostal trest za napadnutie paparazziho. Druhýkrát bol ženatý s herečkou Robin Wright, manželstvo vydržalo 14 rokov. Médiá často zmieňujú rad jeho románikov, napríklad s kolegyňami Elizabeth McGovern, Susan Sarandon, Scarlett Johansson alebo s českou modelkou Petrou Němcovou.

Viac o téme: Sean Penn
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu