Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Románe pre ženy hviezdila pred 15 rokmi: FOTO Neuveriteľné! Po troch deťoch vyzerá fantasticky

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: Profimedia, Ján Zemiar)

Zuzana Kanócz patrí k jedným z najznámejších slovenských herečiek. Objavila sa v mnohých filmoch a seriáloch. Jednou z úloh, ktoré ju preslávili, bol Román pre ženy, kde si zahrala po boku hereckých hviezd Mareka Vašuta, Simony Stašovej či Miroslava Donutila. Dnes po pätnástich rokoch a troch deťoch vyzerá fantasticky.

Román pre ženy, ktorý patrí k najobľúbenejším titulom Michala Viewegha, mal premiéru pred vyše pätnástimi rokmi. Hlavnú úlohu si v nej zahrala slovenská herečka Zuzana Kanócz. Vtedy bola ešte mladučká 25-ročná dievčina slobodná. Dnes tvorí pár s hercom Jurajom Lojom, s ktorým má tri deti. Ubiehajúce roky však na nej nezanechali žiadne stopy!

Zuzana Kanócz na premiére filmu Šarlatán. (Foto: Ján Zemiar)
Zobraziť galériu (10)
Zuzana Kanócz na premiére filmu Šarlatán. (Foto: Ján Zemiar)  (Zdroj: Ján Zemiar)

Roky jej pridali na kráse

Kanócz sa predviedla na premiére filmu Šarlatán v pražskej Lucerne, ale aj v Bratislave, kde  spolu so svojou najmladšou dcérkou sprevádzala svojho partnera. Loj si v ňom zahral spolu s Ivanom Trojanom. Spoločnosť im robila aj ich najmladšia dcérka. Okrem účesu sa však na herečke nezmenilo takmer nič. Roky aj deti je pridali na kráse. Uznajte sami!

Zuzana Kanócz na premiére filmu Román pre ženy v roku 2004

Zuzana Kanócz s režisérom Filipom Renčom. (Foto: Profimedia)
Zobraziť galériu (10)
Zuzana Kanócz s režisérom Filipom Renčom. (Foto: Profimedia)  (Zdroj: profimedia)

Foto: Profimedia
Zobraziť galériu (10)
Foto: Profimedia  (Zdroj: profimedia)

Foto: Profimedia
Zobraziť galériu (10)
Foto: Profimedia  (Zdroj: profimedia)

Zuzana Kanócz na premiére filmu Šarlatán v auguste 2020

Foto: Ján Zemiar
Zobraziť galériu (10)
Foto: Ján Zemiar  (Zdroj: Ján Zemiar)
Foto: Ján Zemiar
Zobraziť galériu (10)
Foto: Ján Zemiar  (Zdroj: Ján Zemiar)
Foto: Ján Zemiar
Zobraziť galériu (10)
Foto: Ján Zemiar  (Zdroj: Ján Zemiar)
Foto: Ján Zemiar
Zobraziť galériu (10)
Foto: Ján Zemiar  (Zdroj: Ján Zemiar)

Šarlatán

Film Šarlatán inšpirovaný životným príbehom liečiteľa a bylinkára Jana Mikoláška je podľa režisérky Agnieszky Hollandovej o dare, ktorý môže byť záťažou. Mikolášek bol na svojom liečiteľskom nadaní závislý a zároveň mal strach, že ten dar nie je tak dokonalý, pretože nedokáže zabrániť smrti. A keď si uvedomí, že smrť môže prísť aj pre neho, je schopný čírej zbabelosti. Je tam taká existencionálna otázka, čo je naša sila, čo je naša slabosť a či dar je skutočne darom, alebo záťažou, povedala poľská režisérka. 

Foto: Ján Zemiar
Zobraziť galériu (10)
Foto: Ján Zemiar  (Zdroj: Ján Zemiar)

Rolu liečiteľa Mikoláška stvárnil Ivan Trojan, ktorý ju označil za najzložitejšiu postavu, akú kedy vo filme hral. Išlo podľa neho o náročnú úlohu v psychologickej rovine a v neposlednom rade pracoval s úžasnou, ale veľmi náročnú režisérkou. "Nepustila by ma do vecí, o ktorých by sa jej zdalo, že ich odo mňa už videla. Mala tendenciu ma trošku vyhadzovať z komfortnej zóny," uviedol Trojan.

Mikoláška kvôli jeho nezvyčajným schopnostiam navštevovali tisíce ľudí rôznych spoločenských vrstiev vrátane vtedajších celebrít ako bola manželka Karla Čapka herečka Olga Scheinpflugová, maliar Max Švabinský alebo druhý komunistický prezident Antonín Zápotocký. Práve po smrti Zápotockého v roku 1957 bol Mikolášek vo vykonštruovanom procese odsúdený. Marek Epstein pri písaní scenára vychádzal z Mikoláškovej knihy, súdnych spisov a spomienok pamätníkov.

Európske Oscary

Šarlatán mal svetovú premiéru v marci na Medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne, kde bol uvedený v nesúťažnej sekcii Berlinale Special Gala. Prvé reakcie svetových médií boli pozitívne, napríklad India Wire ho vybralo zo všetkých 340 filmov medzi desať najlepších snímok tohtoročného festivalu. Snímka s Ivanom Trojanom v hlavnej úlohe bol vybraný aj do kolekcie noviniek z celého sveta, ktoré každoročne predstavuje festival v americkom mestečku Telluride. Tohtoročný ročník prestížnej prehliadky, ktorá sa mala konať začiatkom septembra, usporiadatelia kvôli pandémii koronavírusu síce zrušili, nominované tituly však vyhlásili. 

Šarlatán sa dostal aj medzi kandidátov na tohtoročné Európske filmové ceny. Filmy na zoznam zaradila Európska filmová akadémia (EFA). Širší výber zúži finálové nominácie, ktoré budú vyhlásené 7. novembra počas filmového festivalu v Seville. Víťazi vzídu z hlasovania viac ako 3600 členov EFA a predstavia sa 12. decembra na slávnostnom ceremoniáli na Islande. "Európske filmové ceny bývajú označované za európske Oscary. EFA ich udeľuje každoročne od roku 1988 vo viac ako desiatich kategóriách vrátane najlepšieho filmu roka," uviedla za tvorcov Alice Titzová.

Viac o téme: Juraj LojZuzana KanóczŠarlatán
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu