Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Chcel byť futbalistom, pracoval ako mliekar: Sean Connery vďačí za vzhľad škótskej whisky

Sean Connery Zobraziť galériu (3)
Sean Connery (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Agostini)

Preslávil ho James Bond a dodnes je pre mnohých fanúšikov jediným jeho pravým predstaviteľom. Sean Connery, herec so škótskym pôvodom a mužným vzhľadom, chcel byť najskôr futbalistom a uspel aj v kulturistickej súťaži.

Nakoniec sa našiel na filmovom plátne, k nemalej radosti zástupov žien a dievčat po celom svete. Dnes hrá golf, venuje sa charite a usiluje sa o dôstojné Škótsko. V utorok 25. augusta oslávi deväťdesiatku. "Za to, že som stále k poznaniu a zachovalý, vďačím dobrej škótskej whisky," prezradil recept na večnú mladosť škótsky patriot a fanúšik futbalového tímu Glasgow Rangers, ktorého v roku 2000 pasovala kráľovná Alžbeta II. na rytiera.

Postavu špióna s povolením zabíjať, elegantného zvodcu schopného s prehľadom vyriešiť tú najzamotanejšiu situáciu a ešte pri tom trúsiť humor, vytvoril v šiestich filmoch: Dr. No (1962), Srdečné pozdravy z Ruska (1963), Goldfinger (1964), Thunderball (1965), Žiješ len dvakrát (1967) a Diamanty sú večné (1971) a v jednom remaku z roku 1983. Bondovi bol vďačný, ale aj sa vyjadril, že na jeho zvládnutie stačí len kondícia a umenie bozkávať.


Mohlo by vás zaujímať: Sám doma, Duch či Pretty Woman: Je to neuveriteľné, no tieto filmy oslavujú 30 rokov


Okrem neho stvárnil rad chlapíkov so značnou charizmou, pre ktorých sú fyzické dispozície rovnako zásadné ako prirodzená inteligencia a zdravý úsudok. Tak to bolo v Highlander (1986), Skale (1996) či Pasci (1999). Z rovnakého cesta bol aj policajt Jim Malone z dráme Briana De Palmy Nepodplatiteľní (1987), ktorý vyniesol Connerymu Oscara za vedľajšiu úlohu. Definitívne zbohom týmto postavám dal vo filmovej sci-fi Liga výnimočných, ktorú v roku 2003 osobne uviedol aj v Prahe. Z Conneryho filmografie ďalej vynikajú snímky Vražda v Orient-exprese (1974), Prvá veľká vlaková lúpež (1978) či Indiana Jones a Posledná krížová výprava (1989).

Sean Connery
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Meno dostal po írskom dedkovi. Vyrastal v chudobe, v trinástich rokoch opustil školu a v šestnástich vstúpil do britského Kráľovského námorníctva. Odtiaľ odišiel po troch rokoch kvôli žalúdočným vredom a ako pamiatku na more si odniesol dve tetovania, hlásajúci jeho životný hesla: "Škótsko navždy" a "Mama a otec".

Podľa svojej autobiografie Byť Škótom si na živobytie zarábal aj ako mliekar, leštič rakiev alebo model aktov. Zo všetkého najviac vraj ale túžil stať sa futbalistom. "Chcel som pracovať, zarábať peniaze a hrať futbal." V tej dobe si urasteného mladíka vybrali do komparzu hry Báječné dni v Edinburskej divadle Empire. Potom skúsil konkurz do muzikálu Južné Tichomorie: "Jediné, čo po človeku chceli, bolo, aby vyzeral ako Američan a urobil pár premetov," spomínal. Ale stále ho viac bavil futbal, hoci sa nakoniec rozhodol pre hranie.


Mohlo by vás zaujímať: Smrteľné tragédie priamo na pľaci: Títo herci zomreli počas natáčania


Medzery vo vzdelaní sa snažil odstrániť čítaním a knihy čítal po tuctoch. V čase konkurzu na Jamesa Bonda bol Connery takmer neznámym, prevažne televíznym hercom. Podľa autora predlohy Iana Fleminga vyzeral skôr ako vodič kamiónu alebo kaskadér. O jeho obsadení nakoniec rozhodla manželka producenta Alberta Broccoliho, ktorej tento Škót pripadal "jednoducho báječný". A tak Connery strávil deväť rokov s agentom 007.

Sean Connery
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: internet)

"Mám rád ženy. Nerozumiem im, ale páčia sa mi," tvrdí idol nežného pohlavia, ktorý je druhýkrát ženatý. Druhú ženu, francúzsku maliarku Micheline Roquebrun, spoznal na golfovom turnaji. Sú spolu už 40 rokov. Z prvého manželstva s Austrálčankou Diane Cilent má syna Jasona. Ku škótskemu pôvodu sa Connery hlási aj nosením národného odevu - kiltu.

Viac o téme: Sean Connery
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu