Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pocta pre Lasicu: Výnimočná cena pre herca a humoristu! Ak by prišla úloha vo filme, s vďakou odmietam

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Národnú filmovú cenu Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre a umeniu si prevezme humorista, herec a spisovateľ Milan Lasica.

"Je to vďaka tomu, že som sa dožil takého pokročilého veku, o ktorom sa často hovorí ako o krásnych rokoch, ale myslím, že to sú krásne roky len pre korytnačky," vtipne okomentoval ocenenie v piatok na tlačovej konferencii Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA), ktorá je organizátorom národnej filmovej ceny Slnko v sieti.

Ak príde filmová ponuka, s vďakou odmietam

"Ocenenie poteší, nebudem sa tváriť, že mi to je jedno, veľmi príjemne ma to prekvapilo. V oblasti filmu som zase nejakú veľkú brázdu nevyoral, napriek tomu ma filmová a televízna akadémia oceňuje, veľmi pekne ďakujem. A ak by ešte prišla nejaká filmová ponuka, tak s vďakou odmietam," vyhlásil herec. Ocenenie si prevezme 9. septembra počas slávnostného večera 10. ročníka národnej filmovej ceny, ktorý v priamom prenose z bratislavskej Starej tržnice odvysiela RTVS na Jednotke. Vyhlásení budú aj držitelia štatutárnych cien v ďalších kategóriách a víťaz diváckej ankety.

Pocta pre Lasicu: Výnimočná
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Slávnostné otvorenie Kina pod hviezdami

Milan Lasica tiež slávnostne otvorí nový projekt Kino pod hviezdami, ktorý má byť "oslavou slovenského filmu" a aj reakciou na súčasnú situáciu, keď mnoho ľudí z dôvodu pandémie nového koronavírusu zostalo dovolenkovať v Bratislave. Projekt organizuje SFTA v spolupráci s RTVS, Slovenským filmovým ústavom (SFÚ) a Viva Events.

Pocta pre Lasicu: Výnimočná
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Jeho prvý ročník ponúkne obľúbené slovenské filmy i osobnosti filmového sveta. Konať sa bude pred novou budovou Slovenského národného divadla (SND) na námestí Milana Rastislava Štefánika od soboty 22. augusta do nedele 30. augusta. Štartuje ho filmová klasika Všetko, čo mám rád. Vo výbere deviatich filmov ďalej figurujú tituly Sladké hry minulého leta, Na krásnom modrom Dunaji, Lóve, Fontána pre Zuzanu, Kandidát, Rabaka, Tigre v meste a Sedím na konári a je mi dobre.

"Myšlienka vznikla na základe 'koronačasu', uvedomili sme si, že toto leto zostalo v Bratislave dovolenkovať mnoho Bratislavčanov a veľmi veľa ľudí aj z iných miest Slovenska sem počas leta prišlo. Vzhľadom na to, že kultúrnych aktivít je pomenej, rozmýšľali sme, ako by SFTA mohla prispieť k skvalitneniu kultúry v meste," priblížila genézu projektu prezidentka SFTA Wanda Adamík Hrycová. "Dramaturgiu sme vyberali tak, aby sme ponúkli staré príjemné letné filmy, ktoré potešia, a spojili tak príjemné s užitočným - krásny filmový zážitok v pohodlnom sedení," dodala k podujatiu s voľným vstupom.

Viac o téme: Milan LasicaSlnko v sieti
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu