Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hollywoodske sexidoly 20. storočia: TOP 5 hercov, z ktorých ženy odpadávali... FOTO To boli ale fešáci!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Photo © Warner Bros., SITA/AP Photo/National Portrait Gallery )

Dnešný Hollywood a celkovo filmový svet sa len tak hemží krásavcami, sexsymbolmi či príťažlivými hercami. Každý rok príde na scénu niekto iný, kto upúta nielen pohľady žien, ale i režisérov a dostať sa do povedomia už nie je ťažké. V minulom storočí, predovšetkým počas prvých 60 rokov, však v Hollywoode prerazili krásavci, ktorým sa dokonca väčšina dnešných hercov svojou krásou a charizmou nevyrovnajú. Veď posúďte sami...

1. Marlon Brando

Americký herec a filmový režisér Marlon Brando bol jedným z najuznávanejších hercov povojnovej éry. Medzi kritikmi si získal uznanie za nezabudnuteľné predstavenia a jeho charizmu, ktorú bolo cítiť aj cez obrazovky. Je považovaný za jedného z najväčších filmových hercov 20. storočia a zároveň najvplyvnejšieho herca svojej generácie. „Marlon Brando bol typickým americkým symbolom mužského pohlavia na konci päťdesiatych a začiatkom šesťdesiatych rokov," napísala o ňom americká profesorka filmových štúdií Linda Williams.

Marlon Brando bol nepopierateľne veľký fešák (Zdroj: SITA/AP Photo/Warner Home Video, SITA/AP)
Zobraziť galériu (6)
Marlon Brando bol nepopierateľne veľký fešák (Zdroj: SITA/AP Photo/Warner Home Video, SITA/AP)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Warner Home Video, SITA/AP)

Marlon Brando za viac ako 50 rokov svojej kariéry stvárnil množstvo najrôznejších postáv, čo mu vynieslo prezývku chameleón. Diváci si herca najviac zapamätali v postave Dona Corleoneho z legendárneho mafiánskeho filmu Krstný otec (1972). Brando stvárnil aj životom sklamaného Američana Paula zo slávneho filmu Posledné tango v Paríži (1972).

2. James Dean

James Dean bol v 50. rokoch idolom búriacej sa americkej mládeže, dnes je Dean často považovaný za ikonu kvôli svojmu experimentálnemu vnímaniu života. Jeho učiteľ Elia Kazan ho obsadil do hlavnej roly úspešného filmu Na východ od raja (1955), ktorý mu posmrtne vyniesol nominácie na Oscara a cenu BAFTA a tiež mu zaň udelili špeciálny Zlatý glóbus. Dean sa tak stal prvým hercom, ktorý získal "posmrtnú" nomináciu na Oscara za najlepšieho herca.

James Dean (Zdroj: SITA/AP)
Zobraziť galériu (6)
James Dean (Zdroj: SITA/AP)  (Zdroj: SITA/AP)

Popularitu však získal najmä filmom Rebel bez príčiny (1955), za ktorý ho tiež nominovali na cenu BAFTA. Na Oscara ho druhý raz nominovali v roku 1957 vďaka hlavnej úlohe v snímke Obor (1956). Popri hereckej kariére aj úspešne závodil, no to sa mu stalo osudným. Po tragickej smrti pri autonehode vo veku 24 rokov sa stal jeho život témou viacerých filmových spracovaní. Zomrel v roku 1955. 

3. Paul Newman

Paul Newman bol americký herec, filmový režisér, producent aj automobilový pretekár, pričom dokonca vyhral aj niekoľko národných šampionátov. Ako napísal mafazín Vogue, "Paul Newman zviedol celú generáciu svojím neodolateľným úsmevom, modrými očami a jeho celoamerickým šarmom." Hral vo vyše 50 filmoch, pričom za zmienku stoja Hazardný hráč (1961), Hud (1963), Harper (1966), Butch Cassidy a Sundance Kid (1969) či Sklenené peklo (1974)

Paul Newman (Zdroj: Photo © Twentieth Century Fox Film Corporation)
Zobraziť galériu (6)
Paul Newman (Zdroj: Photo © Twentieth Century Fox Film Corporation)  (Zdroj: Photo © Twentieth Century Fox Film Corporation)

Úcta k nemu je úplne opodstatnená, pretože Newman nebol iba zakázaným snom štyroch generácií žien, ale aj najinteligentnejším a najmodernejšoím hercom svojej doby. Bol dvakrát ženatý, s druhou manželkou, americkou herečkou Joanne Woodwardovou, tvorili jeden z najstabilnejších párov Hollywoodu.

4. Montgomery Clift

Americký herec Montgomery Clift sa preslávil hraním predovšetkým náladových, ale citlivých mladých mužov. Hral vo filmoch ako Dedička (1949), I Conffes od režiséra Alfreda Hitchcocka (1953) či Odtiaľto až na večnosť (1953).

Montgomery Clift (Zdroj: Photo © United Artists)
Zobraziť galériu (6)
Montgomery Clift (Zdroj: Photo © United Artists)  (Zdroj: Photo © United Artists)

Podľa jeho brata bolo pravdepodobné, že Clift bol buď bisexuál, alebo gay. Život sa mu zmenil, keď na párty v dome jeho kolegyne pravdepodobne zaspal za volantom a narazil do telefónneho stĺpa. Mal zlomenú čelusť, nos a tržné rany, ktoré si vyžadovali plastickú operáciu, po ktorej už nevyzeral ako predtým. Z autonehody sa už nikdy fyzicky ani emociálne nezotavil, na bolesť užíval lieky proti bolesti a alkohol. Zomrel v roku 1966 vo veku 45 rokov na infarkt, aj keď kolovali špekulácie o samovražde.

5. Gary Cooper

Gary Cooper bol americký herec známy pre svoj prirodzený a autentický herecký štýl. Americký filmový inštitút zaradil Coopera na číslo 11 na jeho zozname 25 najväčších mužských hviezd klasického Hollywoodu. Cooperova kariéra trvala tridsaťšesť rokov, od roku 1925 do roku 1961. V tom čase sa objavil v hlavnej úlohe v osemdesiatich štyroch celovečerných filmoch. 

Gary Cooper (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)
Zobraziť galériu (6)
Gary Cooper (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)  (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)

Bol hlavnou filmovou hviezdou od konca tichej filmovej éry po koniec zlatého veku klasického Hollywoodu. Jeho prirodzený a autentický herecký štýl sa dôrazne páčil mužom aj ženám. Zomrel v roku 1961 šesť dní po jeho 60. narodeninách na rakovinu.

Viac o téme: Marlon BrandoJames DeanPaul NewmanGary Cooper
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu