Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Obrovský ŠOK! Zomrel Chadwick Boseman z Black Panthera: Kolegovia sú zdrvení, bol ozajstný bojovník

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/Marvel Studios/Disney via AP)

Vo veku 43 rokov zomrel v piatok americký herec Chadwick Boseman, ktorý sa preslávil stvárnením hlavnej úlohy vo filme Black Panther (Čierny panter). Informovala o tom v sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie Bosemanových príbuzných. Príčinou Bosemanovej smrti bola rakovina hrubého čreva, s ktorou niekoľko rokov bojoval.

Boseman zomrel vo svojom dome v oblasti Los Angeles, obklopený manželkou a svojou rodinou, uviedla publicistka Nicki Fioravanteová. Podľa vyhlásenia rodiny lekári zistili u herca rakovinu hrubého čreva pred štyrmi rokmi a Chadwick sa prejavil ako ozajstný bojovník: natáčal aj počas nespočetných operácií a chemoterapie. Boseman o svojej chorobe verejne nehovoril, dodala AP.

Chadwick Boseman (Zdroj: SITA/Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)
Zobraziť galériu (3)
Chadwick Boseman (Zdroj: SITA/Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)  (Zdroj: SITA/Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)

Do povedomia verejnosti sa Boseman dostal najmä stvárňovaním historických postáv slávnych Afroameričanov, ako boli prvý hráč čiernej pleti v najvyššej severoamerickej bejzbalovej lige (MLB) Jackie Robinson vo filme 42, či spevák, skladateľ a vydavateľ James Brown v snímke Get on Up.

Celosvetovú slávu si však Boseman získal stvárnením postavy kráľa T'Challu v mimoriadne úspešnom filme Čierny panter, ktorý v roku 2019 získal tri Oscary. Okrem filmových vystúpení bol však Boseman všeobecne známy svojou komunitnou prácou a aktivizmom v boji proti rasovej nespravodlivosti v Amerike a na celom svete. 

Chadwick Boseman ako Black Panther
Zobraziť galériu (3)
Chadwick Boseman ako Black Panther  (Zdroj: SITA/Marvel Studios/Disney via AP)

Marvel Studio aj herci sú zdrvení

K správe o jeho úmrtí sa vyjadrilo aj samotné americké štúdio Marvel Studios, s ktorým natočil spomínaného Black Panthera a ďalšie marvelovky. "Naše srdcia sú zlomené a myšlienky sú s rodinou Chadicka Bosemana. Tvoje dedičtstvo bude navždy žiť. Odpočívaj v pokoji," napísalo na sociálnej sieti.  

"Chadwick je inšpiráciou, bojovníkom s veľkým láskavým srdcom, na ktorého nikdy nezabudnem," napísal na sociálnej sieti Jeremy Renner, ktorý stvárnil v marvelovkách Hawkeyeho a tak po jeho boku natočil niekoľko filmov.

Podobne na smutnú správu reagoval aj predstaviteľ Hulka Mark Ruffalo. "Tragédie, ktoré sa tento rok hromadia, sa stratou @chadwickbosemana ešte prehĺbili," napísal na sociálnej sieti s tým, že jeho veľkosť bola ešte len na začiatku. "Budeš mi chýbať, kamoš," napísal zase Chris Hemsworth, ktorý stvárňuje Thora. Podľa jeho slov išlo o jedného najláskavejších a najčestnejších ľudí, akých stretol.

"Chadwick, hrdina si bol ešte viac mimo obrazovky. Bol si vzorom nielen pre mňa na scéne, ale aj pre milióny ďalších po celom svete. Mnohým si priniesol radosť a šťastie a som hrdý na to, že som ťa mohol volať priateľom," napísal Tom Holland, ktorý stvárnil v marvelovkách najnovšieho Spidermana. Filmový Thanos (Josh Brolin) napísal, že "je úplne na dne". Dodal, že Chadwick bol úžasný a krásny človek.

"Som úplne zničený," napísal Chris Evans alias Captain America s tým, že Chadwick bol špeciálny a skutočne originál. "Máloktorý umelec má takú silu a všestrannosť. K tvorbe mu ešte zostávalo toľko úžasnej práce. Som nekonečne vďačný za naše priateľstvo. Moje myšlienky a modlitby sú s jeho rodinou," doplnil. Chris Pratt (Star-Lord) zase uviedol, že "svetu bude chýbať jeho ohromný talent." Tiež dodal, že jeho modlitby sú s Chadwickovou rodinou. 

Odchod Chadwicka zo sveta silno zasiahol aj Zoe Saldanovú alias Gamoru. "Budem o tebe hovoriť svojim synom," napísala na sociálnej sieti s tým, že jej bolo cťou zdieľať s ním minúty na obrazovke. Jej kolegy Karen Gillan alias Nebula z marveloviek pridala na svoj profil jeho fotku, ku ktorej pridala emotikon roztrhnutého srdca.

"Chadwick bol niekým, kto vyžaroval silu a mier. Kto si našiel čas a skutočne videl, ako sa vám darí, a povedal slová povzbudenia, keď ste sa necítili istí. Je mi cťou, že mám spomienky, aké mám," napísala herečka Brie Larson (Captain Marvel) s tým, že jej srdce je s ním a jeho rodinou. "Budeš nám chýbať a nikdy nezabudneme. Odpočívaj v pokoji," dodala.

Dwayne Johnson posiela lásku a silu Chadwickovej rodine. "Je ťažké si predstaviť tichú bolesť a boj, ktorým si prechádzal celé tie roky, a napriek tomu stále svietilo tvoje silné svetlo a talent inšpiroval svet," napísal na jeho adresu krásne slová na sociálnej sieti The Rock.

"Aká jemná a nadaná duša. Všetkým nám medzi operáciami a chemoterapiou ukazoval tú veľkosť. Tak vyzerá dôstojnosť," napísala na twitteri populárna herečka a moderátorka Oprah Winfrey.

Najstarší syn Martina Luthera Kinga, bojovníka za práva černochov, na tej istej sociálnej sieti napísal, že Boseman oživil históriu svojim stvárnením černošských osobností, napríklad hráča baseballu Jackieho Robinsona alebo soulového speváka Jamesa Browna.

"Bola to jemná duša a výborný umelec, ktorý s nami zostane navždy vďaka svojim ikonickým výkonom, ktoré podal počas svojej krátkej, ale žiarivej kariéry," uviedol vo vyhlásení herec Denzel Washington. Na Instagrame napísal, že "slová nedokážu opísať bolesť, ktorú teraz cítime mnohí z nás, najmä jeho rodina. Žil ako superhrdina, zomrel ako legenda."

Viac o téme: Chadwick BosemanBlack Panther
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu