Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Uznávaná Viera Strnisková: Bravúrne hrala postavy zasiahnuté tragédiou, otec z nej chcel mať lekárku

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov / Vladimír Souček)

Významná slovenská herečka Viera Strnisková sa presadila v divadle, vo filme i na televíznej obrazovke. Režiséri ju najčastejšie obsadzovali do postáv poznamenaných tragickým osudom.

Viera Strnisková sa narodila 30. októbra 1929 v Hlohovci. Na želanie otca lekára začala po ukončení meštianskej školy študovať na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského. Medicínu však opustila a napokon absolvovala štúdium divadelnej vedy a literárnej teórie. Počas štúdia externe pôsobila v štúdiu Novej scény.

Po Novej scéne v Bratislave a Mestskom divadle v Kolíne viedla jej cesta do Zvolena, kde sa rozbiehala činnosť nového Divadla Jozefa Gregora Tajovského. V ňom hrala päť rokov a následne sa presťahovala do Nitry. V roku 1962 sa etablovala v činohre Slovenského národného divadla v Bratislave, kde pôsobila až do konca svojej profesionálnej kariéry v roku 2004.

Viera Strnisková na snímke z roku 1953 (Zdroj: TASR - Šuja)
Zobraziť galériu (5)
Viera Strnisková na snímke z roku 1953 (Zdroj: TASR - Šuja)  (Zdroj: TASR - Šuja)

Mala výraznú schopnosť postihnúť tragiku ženských charakterov 

V dramatických úlohách sa rozvíjala jej výrazná schopnosť postihnúť tragiku ženských charakterov tak, aby do popredia vystúpila bohatá senzibilita a vypätá emocionalita. Medzi takéto postavy patrili aj Blanche DuBois v Električke zvanej túžba či pani Borkmanová v Ibsenovej hre John Gabriel Borkman. Účinkovala tiež v dramatickom prepise známeho literárneho príbehu Alica v krajine zázrakov z pera britského spisovateľa Lewisa Carrolla.

Margita Česányová a Viera Strnisková v SND (Zdroj: TASR - Magda Borodáčová)
Zobraziť galériu (5)
Margita Česányová a Viera Strnisková v SND (Zdroj: TASR - Magda Borodáčová)  (Zdroj: TASR - Magda Borodáčová)

Od konca 50. rokov 20. storočia sa presadzovala aj vo filme. Jej filmografia obsahuje desiatky titulov, medzi nimi napríklad Pán a hvezdár, Prípad pre obhajcu, Námestie svätej Alžbety, Smrť prichádza v daždi, Zmluva s diablom, Medená veža.

Získala titul zaslúžilá umelkyňa aj ocenenie Kvet Tálie

Väčšie herecké príležitosti dostala v televíznych dielach Živý bič, Rok na dedine, Rysavá jalovica, Miesto v dome, či v historických seriáloch Život bez konca, Alžbetin dvor a Štúrovci. Naposledy účinkovala vo filme Dlhá krátka noc v roku 2003. Za prínos v divadelnom umení udelili Viere Strniskovej v roku 1969 titul zaslúžilá umelkyňa.

Na snímke Viera Strnisková, členka činohry Slovenského národného divadla prevzala vyznamenanie za mimoriadne výrazný podiel na budovaní moderného slovenského umenia (Zdroj: TASR - Magda Borodáčová)
Zobraziť galériu (5)
Na snímke Viera Strnisková, členka činohry Slovenského národného divadla prevzala vyznamenanie za mimoriadne výrazný podiel na budovaní moderného slovenského umenia (Zdroj: TASR - Magda Borodáčová)  (Zdroj: TASR - Magda Borodáčová)

Spoločnosť bratov Čapkovcov v Prahe udelila herečke Cenu Karla Čapka v roku 1997. Vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy udelil prezident SR Viere Strniskovej v roku 2003. Ako historicky druhá slovenská herečka dostala v roku 2003 aj ocenenie Kvet Tálie za celoživotný prínos v dramatickom umení.

Herečka Zdena Gruberová 13. apríla 2008 v kultúrnom stredisku v Novom Meste nad Váhom počas odovzdávania ceny Kvety Tálie ktorú si prevzala na Festivale Aničky Jurkovičovej (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)
Zobraziť galériu (5)
Herečka Zdena Gruberová 13. apríla 2008 v kultúrnom stredisku v Novom Meste nad Váhom počas odovzdávania ceny Kvety Tálie ktorú si prevzala na Festivale Aničky Jurkovičovej (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)  (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Bola tri krát vydatá, jej druhým manželom bol režisér Pavol Haspra. Ich dcéra Jana Strnisková-Mikulášová sa stala tiež herečkou a režisérkou. Viera Strnisková zomrela 31. augusta 2013 v Bratislave vo veku 83 rokov.

Viac o téme: Viera Strnisková
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu