Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Toto je najlepší slovenský film! FOTO Úprimné vyznanie Ondríka: Pauhofová na neho od šťastia skočila

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Vlado Anjel)

Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) vyhlásila v stredu večer laureátov národnej filmovej ceny Slnko v sieti za rok 2019. Slávnostnému večeru v bratislavskej Starej tržnici dominovali filmy Amnestie so ziskom šiestich ocenení a snímka Nech je svetlo, ktorá uspela v piatich kategóriách a patrí jej titul najlepší hraný film.

Dráma Nech je svetlo režiséra Marka Škopa a producentskej zostavy Marko Škop, Ján Meliš, Petr Oukropec, Pavel Strnad uspela aj v kategóriách najlepšia filmová réžia, scenár, najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe, ocenenie získal Milan Ondrík, ktorému srdečne zagratulovala herecká kolegyňa Táňa Pauhofová. Slnko v sieti si odniesla za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe tohto filmu Zuzana Konečná.

Toto je najlepší slovenský
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Marko Škop mi otvoril veľké filmové vráta

Ondrík uviedol, že rád sa ukáže v ľuďových úlohách, ale aj v dráme, vážnych či psychologických veciach. "Som rád, že ma Marko objavil vo filmovom svete a neukazuje ma v ľahších polohách. Dal mi dôveru. Za to som mu hrozne vďačný. Vďaka nemu sa mi otvorili veľké filmové vráta," povedal s tým, že dúfa, že v tom bude pokračovať, keď to bude plne možné a že sa čoskoro do divadla vrátia aj s početným publikom. "Pomaly nás opäť zatvárajú a veľmi sa toho obávam. Verím, že to spolu zvládneme, ale nie som z toho smutný. Mám nádej a verím v svetlejšiu budúcnosť," uviedol.

Toto je najlepší slovenský
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

"Raz som povedal, že budem rád, keď bude mať náš film pre pár ľudí posolstvo. To je zmysel umenia. Veril som v to, aj pre mňa mal film posolstvo, už keď som čítal scenár," povedal. Sám nad sebou sa zamýšľal, či správne vychováva deti, či sa chce zobudiť, keď bude jeho syn dospelý a zistíť, že priority boli inde. "Že prioritou bola práca a že som zabudol, ako mi vyrastali deti. Už v tomto počiatku ma film učil. Nechcem filmom poučovať. Ja sám sa filmom učím byť lepším človekom," dodal. 

Toto je najlepší slovenský
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Ďalší ocenení

Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe podala podľa SFTA česká herečka Anna Geislerová, slovenskú národnú filmovú cenu získala za postavu Miriam Kelemenovej v politickom thrilleri Amnestie. Za úlohu Gujdu v tomto filme získal Slnko v sieti v kategórii najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej Gregor Hološka. Amnestie uspeli aj v kategóriách najlepší architekt - scénograf (Tomáš Berka, Karol Filo, Václav Vohlídal), najlepší kameramanský výkon (Tomáš Juríček), ďalej tiež v kategórii najlepší filmový zvuk (Viktor Krivosudský) a najlepší strih (Matej Beneš).

Toto je najlepší slovenský
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Špeciálna cena pre Lasicu

Najlepším dokumentárnym filmom v 10. ročníku Slnka v sieti je snímka Dobrá smrť režiséra Tomáša Krupu a producentskej trojice T. Krupa, Dagmar Sedláčková a Arash T. Riahi. Titul najlepší animovaný film patrí snímke Šarkan režiséra Martina Smatanu a producenta Petra Badača. V ďalších kategóriách získal ocenenie za najlepšie kostýmy Marek Cpin za film Hodinárov učeň. Táto filmová rozprávka získala Slnko v sieti aj v kategórii najlepšie masky, ocenenie patrí českej maskérke Helene Steidlovej. Slnko v sieti za najlepšiu filmovú hudbu si odniesol David Kollar za film Punk je hned!

Zuzana Konečná
Zobraziť galériu (7)
Zuzana Konečná  (Zdroj: Vlado Anjel)

Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre si prevzal humorista, herec a spisovateľ Milan Lasica. Divácku cenu získala v on-line hlasovaní romantická komédia z východného Slovenska - Loli paradička (r. Richard Staviarsky, Víťo Staviarsky).

Toto je najlepší slovenský
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Viac o téme: Slnko v sietiNech je svetloMichal Ondrík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu