Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Z akčnej servírky hollywoodska hviezda: Vždy šarmantná Raquel Welch oslavuje osemdesiatku

Raquel Welch
Raquel Welch (Zdroj: SITA/Richard Shotwell/Invision/AP)

Temperamentná kráska a filmová hviezda, ktorá zažiarila najmä v 60. a 70. rokoch 20. storočia, má od roku 1994 svoju hviezdu na hollywoodskom chodníku slávy. Jej kniha a videá s fitness programom boli inšpiráciou pre milióny žien po celom svete. Jej tvár úspešne predáva mnohé kozmetické výrobky. Mnohí si ju pamätajú z Troch mušketierov, či z veselohry Zviera, kde preukázala svoj komediálny talent po boku Jeana-Paula Belmonda. Dnes oslavuje 80 rokov.

Raquel Welchová sa narodila ako Raquel Tejada 5. septembra 1940 v Chicagu. Jej otec bol bolívijský letecký inžinier, mama anglická herečka s angažmánom v Chicagu. Vždy sa snažila vyniknúť a už v mladosti mala jasno v tom, čo chce robiť - túžila viesť vzrušujúci život, ale hlavne byť herečkou. Prvú hereckú rolu - medvedíka PU - dostala ako sedemročná v školskom predstavení, o rok neskôr začala navštevovať hodiny tanca. Bývalá mnohonásobná miss sa z miesta servírky prebojovala najprv medzi modelky a potom medzi hollywoodske hviezdy.

V sedemnástich rokoch sa stala kráľovnou krásy Južnej Kalifornie. Začala navštevovať dramatické kurzy na univerzite v San Diegu. Hrala v miestnych divadelných súboroch, privyrábala si ako fotomodelka a obchádzala filmové konkurzy. S kamerou sa zoznámila ako hlásateľka predpovede počasia. Z obrazovky ju však stiahli, pretože vraj nebola dosť príťažlivá.


Mohlo by vás zaujímať: Hollywoodske sexidoly 20. storočia: TOP 5 hercov, z ktorých ženy odpadávali... FOTO To boli ale fešáci!


Hollywood dobyla ako Raquel Welchová, s menom po prvom zo svojich štyroch manželov, študentskej láske a obchodníkovi Jimovi Welchovi. Spočiatku účinkovala v televíznych seriáloch. Na striebornom plátne stvárnila okolo 50 filmových úloh, hlavne v dobrodružných filmoch a westernoch, ale tiež v komédiách.

Prvú malú filmovú úlohu získala v roku 1964 v komédii Elvis Presley: Rostabout. Výraznejšou rolou sa presadila vo filme One Million Years B.C. (Milión rokov pred Kristom - 1966). Nasledovali ďalšie filmy, ktoré dávali možnosť vyniknúť skôr jej pôvabom, napríklad Le Plus vieux métier du Monde (Najstaršie povolanie na svete - 1967). K jej najznámejším filmom patria tie z konca 60. a zo 70. rokov a to sci-fi Fantastická cesta (1966), western Bandolero! (1968) a snímka 100 pušiek (1969).

Diváci ju mohli vidieť v známej verzii Troch mušketierov z roku 1973, kde stvárnili hlavné postavy Richard Chamberlain a Michael York. Rachel Welchová vo filme - v hrala d'Artagnanovu lásku Constance Bonacieouxovú. Francúzsky režisér Claude Zidi obsadil herečku do svojej komédie Zviera (1977), kde spoločne s Jeanom-Paulom Belmondom vytvorila hlavnú dvojicu postáv filmových kaskadérov. V 80. rokoch jej kariéra začala upadať a v posledných dvadsiatich rokoch 20. storočia sa upriamila na televíziu – dlhé roky účinkovala napríklad v seriáli Všetci starostovi muži.


Mohlo by vás zaujímať: Z krásky z Baywatchu grófka s hradom: Ako zvláda život šľachty a večne pokazené dvere?


Jednou z jej mála posledných úloh vo filme bola epizódna postava v úspešnej komédii Pravá blondínka v roku 2001 alebo podobná úloha v snímke Forget About It (Zabudni na to, 2006). V roku 2013 si ešte zahrala v životopisnej snímke o talianskej módnej návrhárke s rovnomenným názvom Donatella Versace a v roku 2017 vo filme How to by a latin lover (Ako sa stať zlatokopom).

Raquel Welchová bola niekoľkokrát vydatá, ale ani jedno manželstvo sa jej nevydarilo. V roku 1999 sa jej štvrtým manželom stal o 20 rokov mladší pizzový magnát Richie Palmer. Dvojica sa rozišla v roku 2008. Dnes herečka trávi väčšinu času na svojom súkromnom ostrove Mustique.

Viac o téme: Raquel Welch
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu