Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mafián z Búrlivého vína: Takto mu letecká tragédia zmenila životné plány

Milan Behúl, Búrlivé víno
Milan Behúl, Búrlivé víno (Zdroj: TV Markíza)

Poznávacím znamením divadelného, filmového a televízneho herca Milana Bahúla je jeho vysoká postava. Patrí k najvyšším hercom v rámci bývalého Československa. On sám sa aj za tzv. československého herca považuje, pretože viac hereckých príležitostí dostával u našich západných susedov.

Divákom na Slovensku i v Českej republike je známy z populárnych televíznych seriálov ako napríklad Ordinace v růžové zahradě (2005), Búrlivé víno (2012) alebo Chlapi neplačú (2012). V piatok 25. septembra sa Milan Bahúl dožíva 60 rokov. Milan Bahúl sa narodil 25. septembra 1960 v Bratislave. S herectvom začínal v bratislavskom Parku kultúry a oddychu (PKO) v dramatickom krúžku Karly Laurincovej, ktorá bola mamou slovenského herca, režiséra a textára Zora Laurinca. Pôvodne chcel študovať za leteckého mechanika, avšak letecká tragédia na Zlatých pieskoch v Bratislave z roku 1976, ktorej bol svedkom, zmenila jeho životné plány. Po štúdiu na gymnáziu si dal prihlášku na bratislavskú Vysokú školu múzických umení (VŠMU).

Po prvotnom angažmán v Štúdiu S bol päť rokov členom Divadla Slovenského národného povstania (SNP) v Martine (dnes Slovenské komorné divadlo). V roku 1989 prešiel na bratislavskú Novú scénu a v rokoch 1992-2008 pôsobil v Činohre Slovenského národného divadla (SND). Jeho filmografiu tvoria najmä televízne snímky a seriály, zahral si však tiež v americkom fantasy Dragonheart (Dračie srdce, 1996) a Frankenstein (2004), v oceňovanom filme Juraja Jakubiska Nejasná správa o konci sveta (1997) alebo v rozprávkach Láska na vlásku (2014) a Čarovný kamienok (2019).


Mohlo by vás zaujímať: Najskôr otec, teraz manžel: Táňa Pauhofová opäť s týmto mužom


V Čechách si získal popularitu vďaka rozprávke Pán hradu (1999), nasledovali úspešné seriály Dobrá čtvrť (2005) alebo Poslední sezona (2006). Na domácej pôde zarezonoval ako mafián Tóth v Búrlivom víne (2012) alebo ako dobrácky Vincent Polák zo seriálu Chlapi neplačú (2012). V poslednom období ho mohli diváci vidieť v úlohe riaditeľa v seriáloch ZOO (2016), v akčnom seriáli z prostredia elitných policajtov Za sklom (2016) a v rodinnom seriáli z nemocničného prostredia Červené pásky (2020).

Bahúlovi hereckí kolegovia nedajú na neho dopustiť, okrem charakteru oceňujú aj jeho znalosti z alternatívnej medicíny, ktorej sa venuje už viac ako 30 rokov.

Viac o téme: Milan BahúlBúrlivé víno
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu