Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Žijúca legenda slávi 85 rokov, no vyzerá o 20 rokov mladšie: FOTO Páni, ešte väčšia kočka v mladosti

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA/Photo by Richard Shotwell/Invision/AP, File)

Úctyhodná kariéra britskej herečky a speváčky Julie Andrewsová, ktorá 1. októbra oslávuje 85. narodeniny, zahŕňa desiatky slávnych divadelných i filmových úloh. Patrí medzi ne muzikál Mary Poppins, za ktorý získala Oscara, muzikál Za zvukov hudby, ktoré jej priniesol nomináciu na Oscara, či legendárny vystupovanie na Broadwayi vrátane muzikálu My Fair Lady. Ten znamenal zlom v jej kariére. Andrewsová sa okrem spevu a herectva venovala tiež moderovaniu a napísala niekoľko kníh pre deti.

Andrewsová, niekedy označovaná za prvú dámu muzikálu, spievala už od detstva a vo svojich 19 rokoch začala vystupovať na Broadwayi. Od jej najväčších úspechov síce uplynulo už takmer 60 rokov (film Mary Poppins vznikol v roku 1964 a Za zvukov hudby o rok neskôr), pozíciu žijúcej legendy však znáša Andrewsová s noblesou dámy, ktorú napokon aj vďaka kráľovnej Alžbete II. oficiálne je: "Cítim veľkú vďačnosť, že mi osud doprial točiť tieto snímky, a som šťastná, že ich v televízii dávajú každých sedem rokov alebo tak," povedala pred časom.

Julie Andrews v roku 1957 vo filme Popoluška, bola poriadna kočka (Zdroj: SITA/Photo © Columbia Broadcasting System)
Zobraziť galériu (6)
Julie Andrews v roku 1957 vo filme Popoluška, bola poriadna kočka (Zdroj: SITA/Photo © Columbia Broadcasting System)  (Zdroj: SITA/Photo © Columbia Broadcasting System (CBS))

Asi ešte lepší pocit by mala, keby bola obsadená aj do osemoscarovej filmovej podoby My Fair Lady. V roku 1964 však pred menej známou broadwayskou predstaviteľkou Lízy dostala prednosť slávnejšia Audrey Hepburnová. Andrewsová však vďaka tomu natočila Mary Poppinsovú a má Oscara. Hepburnová vyšla naprázdno.

Julie Andrews drží Oscara v roku 1965 za rolu Mary Poppinsovej (Zdroj: SITA/AP Photo, File)
Zobraziť galériu (6)
Julie Andrews drží Oscara v roku 1965 za rolu Mary Poppinsovej (Zdroj: SITA/AP Photo, File)  (Zdroj: SITA/AP Photo, File)

Na konci 60. rokov na čas opustila svet filmu a venovala sa hlavne koncertovaniu, nahrávaniu dosiek a vystupovaniu v televízii. Za návratom k filmu stojí čiastočne jej druhé manželstvo so známym režisérom Blake Edwardsom (zomrel v roku 2010), v ktorého filmoch si zahrala. 

Obľúbenej českej herečke vek neuhádnete! Mladistvý vzhľad vďaka babičke... Nevera prvého manžela

Mladšia generácia ju pozná z Denníka princeznej

V roku 1982 získala Andrewsová svoj tretí Zlatý glóbus a ďalšiu nomináciu na Oscara za film Victor/Victoria. V posledných rokoch zaujala prepožičaním svojho hlasu do animovaných príbehov dobráckeho Shreka, kde nahovorila kráľovnú Lilian, a objavila sa aj v nie príliš náročných, ale komerčne úspešných komédiách Denník princeznej.

Julie Andrews a Anne Hathaway v Denníku princeznej (Zdroj: Photo © 2001 WALT DISNEY Pictures)
Zobraziť galériu (6)
Julie Andrews a Anne Hathaway v Denníku princeznej (Zdroj: Photo © 2001 WALT DISNEY Pictures)  (Zdroj: Photo © 2001 WALT DISNEY Pictures)

V minulom roku získala Andrewsová na filmovom festivale v Benátkach Zlatého leva za celoživotné dielo. Z prvého manželstva s Tonym Waltonom má dcéru Emmu Katherinu Walton. Andrews sa za Edwardsa vydala v roku 1969,  jeho deti z predchádzajúceho manželstva, Jennifer a Geoffrey, boli o 3 a 5 rokov staršie ako Emma. V 70. rokoch si Edwards a Andrewsová adoptovali dve vietnamské dcéry, a to Amy (neskôr známa ako Amelia) v roku 1974 a Joannu v roku 1975. Andrews je dnes deväťnásobná babička a trojnásobná prababička. 

Julie Andrews drží Zlatého leva, ktorého vlani získala za celoživotné dielo. Vek nad 80 rokov by jej nikto netipoval (Zdroj: SITA/Photo by Arthur Mola/Invision/AP)
Zobraziť galériu (6)
Julie Andrews drží Zlatého leva, ktorého vlani získala za celoživotné dielo. Vek nad 80 rokov by jej nikto netipoval (Zdroj: SITA/Photo by Arthur Mola/Invision/AP)  (Zdroj: SITA/Photo by Arthur Mola/Invision/AP)

Viac o téme: Julie Andrews
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu