Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Patril k najväčším hviezdam 50. rokov: Všetko zmenila autonehoda... Alkohol, drogy a špekulácie

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Photo © Paramount Pictures)

Štyrikrát bol nominovaný na Oscara a v 50. a 60. rokoch uplynulého storočia patril k najväčším hereckým hviezdam. Americký herec Montgomery Clift, od ktorého narodenia uplynie 17. októbra 100 rokov, žiaril vedľa Marlona Branda alebo Jamesa Deana a spoločne predstavovali nové typy hrdinov a filmových rebelov. Cliftov život ale poznamenala automobilová nehoda, alkohol a drogy. Clift, ktorý zažiaril vo filmoch Mladé levy alebo napríklad Odtiaľto až na večnosť, zomrel v júli 1966 vo svojich 45 rokoch.

Rodák z Omahy začínal v divadle, veľmi skoro ale prešiel k filmu. Jeho prvými filmami bola Červená rieka a Poznamenaní, oba z roku 1948. Za rolu v snímke Poznamenaní Freda Zinnemanna bol prvýkrát nominovaný na Oscara. 

Montgomery Clift vo filme Ćervená rieka (Zdroj: Photo © United Artists)
Zobraziť galériu (4)
Montgomery Clift vo filme Ćervená rieka (Zdroj: Photo © United Artists)  (Zdroj: Photo © United Artists)

Snímka Poznamenaní z povojnových rokov, v ktorom si Clift zahral amerického vojaka, sa zapísal aj do dejín československej kinematografie, pretože v ňom hral tiež dvanásťročný Ivan Jandl, ktorý sa v roku 1949 stal prvým československým držiteľom Oscara. Ocenený bol zvláštnou cenou za detský herecký výkon.

Ivan Jand a Montgomery Clift vo filme Poznamenaní (Zdroj: Photo © Metro-Goldwyn-Mayer)
Zobraziť galériu (4)
Ivan Jand a Montgomery Clift vo filme Poznamenaní (Zdroj: Photo © Metro-Goldwyn-Mayer)  (Zdroj: Photo © Metro-Goldwyn-Mayer (MGM))

Ďalšie nominácie na Oscara Clift priniesli filmy Miesto na výslní (1951), Odtiaľto až na večnosť (1953), ktorý znamenal vrchol jeho kariéry, a Norimberský proces (1961). Americký herec Montgomery Clift sa preslávil hraním predovšetkým náladových, ale citlivých mladých mužov. Hral tiež vo filmoch Dedička (1949) a Spovedám sa od režiséra Alfreda Hitchcocka (1953).

Montgomery Clift a Elizabeth Taylor vo filme Miesto na výslní (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)
Zobraziť galériu (4)
Montgomery Clift a Elizabeth Taylor vo filme Miesto na výslní (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)  (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)

V roku 1956 mal vážnu dopravnú nehodu, ktorá na ňom zanechala viditeľné následky v tvári. Médiá špekulovali o jeho homosexuálnych vzťahoch, medzi jeho najbližších priateľov patrila hviezdna Liz Taylorová. Zomrel na infarkt, jeho zdravie ale značne poznamenalo užívanie drog a nadmerné pitie alkoholu a špekulovalo sa aj o samovražde.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu