Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hercule Poirot sa stal rytierom: Vymenovala ho kráľovná Alžbeta II. osobne!

David Suchet ako Hercule Poirot
David Suchet ako Hercule Poirot (Zdroj: ITV Studios)

Legendárny belgický detektív Hercule Poirot sa stal rytierom. Nejde o žiadny vtip, je to naozaj tak. A to aj napriek tomu, že kráľovná Alžbeta môže do rytierskeho stavu uviesť iba Angličanov. Ako je to teda možné?

Britská kráľovná Alžbeta II. pri príležitosti svojich narodenín vyznamenala desiatky zdravotníkov za ich nasadenie v boji proti novému koronavírusu: Do šľachtického stavu povýšila napríklad aj herca Davida Sucheat či porotkyňu populárnej pekárske súťaže Mary Berryovú. Informoval o tom server BBC. Celkom je na zozname vyznamenaných viac ako 1500 ľudí.

A práve herec David Suchet stvárnil legendárneho detektíva vo svojom najslávnejšom seriálovom spracovaní. Celkovo sme sa dočkali až 70 epizód, pričom Suchet stvárňoval Poirota od roku 1989 až do roku 2013. 

Vyznamenanie tento rok britská panovníčka udeľuje s oneskorením, pretože tradične to býva v júni, kedy kvôli lepšiemu počasiu svoje aprílové narodeniny pravidelne oslavuje. Tentoraz kráľovský palác termín odložil najmä preto, aby sa na zoznam dostali ľudia, ktorí boli nasadení v boji s epidémiou.


Brigitte Bardot bola sexsymbol a sen každého muža: Dnes jej ťahá na 90-tku, TAKTO vyzerá


Lekári, sestry, opatrovatelia, dobrovoľníci, ale napríklad aj pracovníci donáškových služieb či charitatívnych organizácií nakoniec tvoria viac ako desatinu vyznamenaných, celkom ich je 414. Titul člena Rádu britského impéria (MBE) dostane napríklad majiteľ reštaurácie v Glasgowe David Maguire, ktorý zadarmo posielal jedlo zdravotníkom, alebo Jay Flynn, ktorý počas karantény bavil ľudí zavretých doma svojimi on-line kvízmi.

Rovnaký titul má aj futbalista Manchestru United Marcus Rashford, ktorý viedol úspešnú kampaň za to, aby vláda školákom z chudobných rodín poskytla bezplatné stravovanie v jedálňach aj počas leta.

Viac o téme: David SuchetHercule Poirot
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu