Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Koronavírus útočí ďalej: Do hereckého neba odišla herečka z Arabely

Zobraziť galériu (2)

Vo veku 79 rokov zomrela filmová a divadelná herečka Jana Andresíková. Do povedomia televíznych divákov sa zapísala predovšetkým rolou čarodejnice v rozprávkovom seriáli Arabela.

Svoj hlas prepožičala radu ďalších filmových aj rozhlasových postáv. V roku 2010 získala za celoživotné majstrovstvo v dabingu Cenu Františka Filipovského. O úmrtí Andresíkovej informovala ČTK jej dcéra Michaela Binderová.

Český portál Novinky.cz priniesol informáciu od jej manažéra Reného Kekelyho, že okrem iného za tým stojí aj Covid-19: "Posledné mesiace života strávila v nemocničných zariadeniach po zlomenine krčku. V centre následnej starostlivosti v Mělníku mala skvelú starostlivosť. Bohužiaľ, po prekonaných mnohých ochoreniach jej telo nápor oslabenia z infekčnej choroby nevydržalo.”

Jana Andresíková sa narodila v roku 1941 v Kroměříži. Po vyštudovaní Janáčkovej akadémie múzických umení pôsobila v pražských divadlách Maringotka a Divadle Za bránou. V roku 1969 opustila stály angažmán a uplatňovala sa ako herečka na voľnej nohe. Niekoľko rokov pôsobila aj ako pedagogička na Divadelnej fakulte Akadémie múzických umení (DAMU), kde vychovala tiež hercov ako Valerie Zawadská, Miroslav Vladyka či David Prachař. Javiskovú reč vyučovala aj v Súkromnéj ​​hereckej škole v Prahe.


Mohlo by vás zaujímať: Kinári sú na kolenách: Sály po celom svete zatvárajú, takmer 50-tisíc ľudí skončilo bez práce


Vo filme a v televízii dostávala skôr stredné a menšie roly. Asi najviac sa preslávila ako zlá čarodejnica v seriáli Miloša Macourka a Václava Vorlíčka Arabela, respektíve rolu pani Čiernej z jeho pokračovania Arabela sa vracia. Diváci si ju ale môžu pamätať aj z filmu Posledná kráľovná z roku 1975, v ktorom stvárnila titulnú rolu kráľovnej Elišky Přemyslovny.

V posledných rokoch si zahrala vo filmovej komédii Kameňák alebo v rozprávke Čertova nevesta. Hlas Andresíkovej si obľúbil tiež rozhlas a dabing. Svoj hlas prepožičala okrem iného americkej herečke Whoopi Goldberg vo filme Sestra v akcii.

Viac o téme: ArabelaJana Andresíková
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu