Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Oslnila Goebbelsa, bola vo väzení: Lída Baarová mala život plný obdivu a opovrhnutia

Lída Baarová
Lída Baarová (Zdroj: www.profimedia.sk)

Len málokomu osud prichystal toľko obdivu aj opovrhnutia ako herečke Líde Baarovej, ktorá zomrela 27. októbra 2000. Oslnivá hviezda českého medzivojnového filmu sa stala milenkou ríšskeho ministra Goebbelsa. Po vojne zatrpkla a roky žila s pocitom krivdy.

Narodila sa 7. septembra 1914 v pražských Nusliach ako Ludmila Babková a pred kamerou sa objavila prvýkrát v roku 1931 v komédiách Obrátenie Ferdyše Pištora a Kariéra Pavla Camrda. Sedemnásťročná debutantka vtedy filmárov zaujala. Mnohé z jej snímok, napríklad Lelíček v službách Sherlocka Holmesa (1932) alebo romantická komédia Dievča v modrom (1939), sa na televíznych obrazovkách objavujú dodnes.

Stala sa prvou medzinárodnou hviezdou českého pôvodu a v roku 1937, kedy s režisérom Otakarom Vávrom točili prvý spoločný a jej snáď vôbec najlepší film Panenstvo, zažívala vrchol kariéry. Tú však osudovo poznamenal vzťah s Josephom Goebbelsom. Ríšsky minister propagandy, ktorý úplne podľahol jej čaru, bol dokonca pripravený sa kvôli nej rozviesť, ale zásah samotného Adolfa Hitlera tomu nakoniec zabránil.


Mohlo by vás zaujímať: Český národný umelec Jan Werich: Zabával davy a bojoval s hlúposťou


Po vojne herečku obvinili z kolaborácie a strávila viac ako rok vo väzení. Po februári 1948 emigrovala a v 50. rokoch sa niekoľkokrát objavila v talianskych a španielskych filmoch, okrem iného vo Felliniho Darmošľapoch. Zomrela vo veku 86 rokov v rakúskom Salzburgu.

V roku 2016 uviedol režisér Filip Renč do kín film Lída Baarová, ktorý sa venoval osudu tejto herečky a jej milostným pletkám s Goebbelsom. Slávnu filmovú hviezdu v jej pokročilom veku v snímke stvárnila herečka Zdenka Procházková, ktorá sa s Baarovou osobne poznala. Kritika snímku prijala nejednoznačne, zaznamenala však divácky úspech, keď ju navštívilo takmer 400.000 ľudí.

Viac o téme: Lída Baarová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu