Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fantastická Tilda Swinton: Získala Oscara, spala vo vitríne v galérii

Tilda Swinton
Tilda Swinton (Zdroj: SITA/Arthur Mola/Invision/AP)

Britská herečka Tilda Swinton, ktorá sa narodila 5. novembra 1960, sa dostala do povedomia verejnosti na prelome storočia vďaka filmu Pláž. To už ale za sebou mala rad rolí, presadila sa najmä vo filmoch predčasne zosnulého britského avantgardného režiséra Dereka Jarmana.

Za výkon v jeho Edwardovi II. si dokonca odniesla cenu pre najlepšiu herečku z medzinárodného festivalu v Benátkach. Rad ocenení rozšírila i neskôr, v roku 2008 získala Oscara zo vedľajšiu úlohu vo filme Michael Clayton.

Za hlavnú úlohu v dráme Musíme si pohovoriť o Kevinovi (2011) si Swinton odniesla Európsku filmovú cenu i nomináciu na britskú cenu BAFTA. Oceňovaný bol tiež jej výkon vo filme Zlomené kvety (2005), kde si zahrala jednu z mileniek Billa Murraya. Stvárnila aj archanjela Gabriela v thrilleri Constantine (2005) a alebo zlú kráľovnú vo fantasy sérií Letopisy Narnie. Neskôr zaujala ako kúzelníčka Prastará v niekoľkých dieloch filmovej série Avengers z komiksového sveta Marvelu.


Mohlo by vás zaujímať: Temná stránka Denníka Bridget Jonesovej: Negatívny dopad na dospievanie... Naozaj mala nadváhu?


Swinton, ktorá pochádza z jednej z najstarších škótskych šľachtických rodín s koreňmi v deviatom storočí, sa ale venovala nielen filmu. Hrala napríklad u Kráľovskej shakespearovskej spoločnosti a v polovici 90. rokov spolupracovala s výtvarníčkou Corneliou Parkerovou - spala vtedy vo vitríne v galérii Serpentine v Hyde Parku ako živá súčasť diela. Zástankyňa škótskej samostatnosti má dve deti zo vzťahu s dramatikom Johnom Byrnom, dnes žije s nemeckým maliarom Sandrom Koppom.

Viac o téme: Tilda Swinton
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu