Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Kedysi sexsymbol, ktorý mal TOP krásky: Alain Delon dnes vyvoláva kontroverzie, dal facku žene

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: TASR/Daniel Reinhardt/dpa, TASR/Pavel Neubauer, Photo © Compagnia Cinematografica Mondiale)

Francúzsky herec Alain Delon, ktorého meno sa svojho času stalo synonymom mužskej krásy, vyvoláva v posledných rokoch kontroverzie svojimi politickými názormi alebo správaním k ženám. Tiež producent a režisér, narodený 8. novembra 1935, si zahral v takmer stovke filmov, diváci ho poznajú napríklad zo snímok Čierny tulipán, Dvaja muži v meste či Borsalino. V roku 2008 stvárnil Julia Caesara v komédii Asterix a Olympijské hry.

Keď Delonovi v máji 2019 udelili na filmovom festivale v Cannes Zlatú palmu za celoživotné dielo, nazvala ho americká organizácia Woman and Hollywood vo svojej petícii "rasistom, homofóbom a mizogýnom (nepriateľom žien, pozn. redakcia)". Idol žien niekoľkých generácií sa totiž nechal počuť, že sa s nimi občas nemaznal: "Povedal som, že som dal facku žene? Áno. A mal som dodať, že viac faciek som dostal ako rozdal. Žiadnu ženu som nikdy v živote neobťažoval. To ony ma dosť obťažovali," vyhlásil v jednom rozhovore. Inokedy sa zase nechal počuť, že homosexuáli by nemali vychovávať deti.

Alain Delon (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)
Zobraziť galériu (5)
Alain Delon (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

Jeho herecké umenie to ale nijako nespochybňuje a vynieslo mu množstvo ocenení. Delonovi filmoví hrdinovia bývali často samotári porušujúci zákony i konvencie, navonok tvrdí a nekompromisní, vnútri ale plní rozporov - dosť podobní ako on sám. A mnohé zo snímok, v ktorých sa tento modrooký krásavec objavil, dnes už patria k zlatému fondu svetovej kinematografie.

"Moja matka ma obdarila priaznivým zjavom a čoskoro som sa vo svojej kariére stretol s majstrami ako Luchino Visconti, Michelangelo Antonioni alebo Jean-Pierre Melville. A s takými predpokladmi by neuspel len idiot," vyhlásil Delon pred časom.

Alain Delon vlani na 72. ročníku medzinárodného filmového festivalu v Cannes (Zdroj: TASR/Photo by Arthur Mola/Invision/AP)
Zobraziť galériu (5)
Alain Delon vlani na 72. ročníku medzinárodného filmového festivalu v Cannes (Zdroj: TASR/Photo by Arthur Mola/Invision/AP)  (Zdroj: TASR/Photo by Arthur Mola/Invision/AP)

Mladosť plná útekov a vyhadzovov

Narodil sa v obci Sceaux a nejaký čas vyrastal i u pestúnov, ktorí bývali neďaleko väzenia: "Bol som malý divoký netvor," spomínal na svoju mladosť plnú útekov z domova a vyhadzovov zo škôl. Vyučil sa za mäsiara, ale radšej šiel do armády, s ktorou bojoval v Indočíne a z ktorej ho nakoniec vyhodili. Ľahko tak zapadol do parížskej bohémy, kde sa živil všelijako. Do svetiel rámp mu pomohol zaujímavý chlapčenský zjav, ktorého prvýkrát využil režisér Yves Allégret v roku 1957 v snímke Keď sa do toho zapletie žena.

Jednu zo svojich prvých hlavných rolí stvárnil v dráme V plnom slnku (1960) režiséra Reného Clémenta. Nasledovali úspešné tituly Rocco a jeho bratia (1960; s Annie Girardotová), Gepard (1963; s Claudiou Cardinalová), Čierny tulipán (1964), Sicílsky klan (1969), Dvaja muži v meste (1973; s Jeanom Gábina), Smrť darebáka (1977; s Ornella Mutiovou) alebo Swannova láska (1984).

Alain Delon vo filme Čierny tulipán (Zdroj: Photo © Méditerranée Cinéma)
Zobraziť galériu (5)
Alain Delon vo filme Čierny tulipán (Zdroj: Photo © Méditerranée Cinéma)  (Zdroj: Photo © Méditerranée Cinéma)

Delon sa objavil aj detektívnych seriáloch Fabio Montale (2001) a Frank Riva (2003 až 2004). Podieľal sa tiež na televíznej romantickej komédii Jeden manžel naviac (2010).

Zvláštnu kapitolu jeho života tvoria ženy

S herečkou Romy Schneiderovou žil na prelome päťdesiatych a šesťdesiatych rokov, súčasne však mal vzťah aj s Nico, speváčkou skupiny The Velvet Underground, ktorá mu v roku 1962 porodila syna Christiana Aarona.

Romy Schneiderová a Alain Delon v roku 1959 (Zdroj: TASR/picture alliance/dpa)
Zobraziť galériu (5)
Romy Schneiderová a Alain Delon v roku 1959 (Zdroj: TASR/picture alliance/dpa)  (Zdroj: TASR/picture alliance/dpa)

Okrem iného žil aj so speváčkou Dalidou a s herečkou Mireille Darcovou (1968 až 1982) a od roku 1987 štrnásť rokov s niekdajšou holandskou kráľovnú krásy Rosaliou van Breemenovou. Okrem dcéry Anouchka sa im v roku 1994 narodil syn Alain-Fabien. Oženil sa len raz, a to v roku 1964 s herečkou Nathaliou Canovasovou, s ktorou má syna Anthonyho (narodený v septembri 1964). Rozviedli sa po piatich rokoch.

Vlani utrpel krvácanie do mozgu

V roku 2005 Delona, ​​ktorý má od roku 1999 aj švajčiarske občianstvo a žije v blízkosti Ženevy, povýšili do hodnosti dôstojníka Čestnej légie za osobný prínos svetovému filmovému umeniu. Vlani v lete postihli Delona ťažkosti s obehovou sústavou a utrpel ľahké krvácanie do mozgu. Po operácii v jednej parížskej nemocnici strávil tri týždne na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Tento svet opustím bez ľútosti, vyhlásil herec v nedávnom rozhovore pre týždenník Paris-Match. "Život už mi moc neprináša. Už som všetko spoznal a videl. Predovšetkým ale nenávidím túto dobu, je mi z nej na zvracanie," uviedol na konci rozhovoru, v ktorom bilancoval svoju 60-ročnú kariéru.

Viac o téme: Alain Delon
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu