Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Česká legenda oslavuje 75 rokov: Manželstvo s hereckou ikonou aj tragická samovražda syna

Dana Syslová
Dana Syslová (Zdroj: CinemArt CZ)

Civilné herectvo, zmysel pre humor a výnimočný hlas, ktorý prepožičiava napríklad oscarovej Helen Mirrenovej aj ďalším hviezdam - to je herečka Dana Syslová, ktorá 11. novembra oslavuje svoje 75. narodeniny.

Jej herectvo už roky oceňujú hlavne milovníci divadla, rad zaujímavých a nejednoznačných postáv jej poskytol tiež film a najmä televízia. Syslová bola 30 rokov členkou súboru Mestských divadiel pražských, kam nastúpila hneď po škole.

Ďalší slovenský film zabojuje o Oscara! Dojímavý príbeh o úteku z Osvienčimu: Pre režiséra je to pocta

Od roku 1994 je bez stáleho divadelného angažmánu, ale hosťuje na niekoľkých scénach. Nevyhýbala sa ani hosťovaniu mimo Prahy, čo rozhodne potešilo mnohých divákov po celom Česku. A rovnako tak sa jej to aj vyplatilo. Za hru Líštičky v Mladej Boleslavi bola dokonca nominovaná na prestížnu cenu Cenu Thálie.

Filmová a televízna hviezda

Dana Syslová však časť svojho života venovala aj filmu. Diváci si ju môžu pamätať napríklad z takých filmov, ako boli Dita Saxová, Topánka menom Melichar, Čarodejnice z predmestia alebo Skřivánčí ticho. Naposledy ste ju mohli vidieť na striebornom plátne tento rok, kedy sa predstavila v rozprávke Zakliate pierko. 

Všetko sa mu rúca?! Johnny Depp končí vo Fantastických zveroch: STOPKA po neúspešnom súdnom spore

V televízii sa v poslednej dobe objavuje v rade obľúbených seriálov. Medzi ne rozhodne patrí Ordinácia v ružovej záhrade či nekonečný český seriál Ulice. Okrem toho si zahrala aj v projektoch, ako Chaloupka na vršku, Vyprávěj , Kapitán Exner, Život a doba soudce A. K. či mimoriadne populárny Sestřičky Modrý kód. 

Hlas, ktorý pozná každý

Hlas Dany Syslovej počul už azda každý z nás. Aj keď ho Syslová využíva rozhlas, najväčší úspech sa dostavil s dabingom. Za dabovanie Helen Mirrenovej získala najprestížnejšiu možnú cenu pre dabingového herca - Cenu Františka Filipovského. Jej ústami na filmovom plátne hovorili po česky aj Diana Keatonová či Susan Sarandon a ďalšie hviezdy.

Fantastická Tilda Swinton: Získala Oscara, spala vo vitríne v galérii

Jej manželom bol herec Vlastimil Hašek (1928-1992). Toho môžete poznať z mnohých slávnych českých filmov. Herec stvárnil napríklad Hanzlíkovho kamaráta v Ako utopiť dr. Mráčka, sochára Peška v Dívce na koštěti či otecka v Rumburakovi.

Rodinná tragédia

Najviac ho ale preslávila rola nadporučíka Pekaře v krimiseriálu Malý pitaval z velkého města. Aj keď bola Syslová o 17 rokov mladšia, ich láske to nijako nezabránilo. Manželstvo vydržalo úctyhodných 23 rokov. A možno by trvalo aj dlhšie, ak by nedostal infarkt.

Manželia spolu mali dvoch synov. Ich rodinu však postihla obrovská tragédia, z ktorej sa len ťažko rodič spamätáva. Jeden z nich totiž spáchal samovraždu. Ani tragická udalosť ju nezastavila v tvorbe a diváci si tak môžu jej entuziazmus užiť aj napried vysokému veku. Veď kto by povedal, že dnes oslavuje 75 rokov!

Viac o téme: HerečkaNarodeninyDana Syslová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu