Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nezabudnuteľný doktor z Nemocnice na okraji mesta: V detstve im vyhorel dom... Bol trikrát ženatý

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Photo © Česká televize / Přiba Mrázová, Miroslav Pospíšil)

Takmer dve stovky filmových a televíznych úloh vytvoril počas svojho života český divadelný a filmový herec Josef Vinklář. K tomu možno prirátať takmer 50 televíznych seriálov a množstvo divadelných postáv, ktoré počas desaťročí stvárnil v Realistickom divadle Zdeňka Nejedlého a v Českom národnom divadle. V utorok 10. novembra by sa jeden z najobľúbenejších českých hercov Josef Vinklář dožil 90 rokov.

Josef Vinklář sa narodil 10. novembra 1930 (niektoré zdroje uvádzajú 14. november) v Podůlší neďaleko Jičína. Jeho otec bol murárom. Vinklářovci sa presťahovali do Prahy, keď vyhorel domček, v ktorom bývali. Mama Josefa Vinklářa získala na Smíchove miesto domovníčky. Práve ona tiež vybadala u svojho syna herecké vlohy a priviedla ho do Dismanovho detského súboru.

Hneď po vojne mladý, ešte ani nie 15-ročný herec, účinkoval v Intímnom divadle bratov Lipských. Tam si ho všimol Jan Werich a ponúkol mu angažmán vo svojom Osvobozenom divadle (1948-1950). Po dvojročnom pôsobení vo Východočeskom divadle napokon Vinklář zakotvil v Realistickom divadle Zdeňka Nejedlého. To sa stalo jeho domovom na viac než tri desaťročia - až do roku 1983, kedy nastúpil do Národného divadla. Tu hral až do svojej smrti v roku 2007.

Prvýkrát pred kamerou

Pred kamerou stál prvý raz vo filme Nezbedný bakalář, ktorý v roku 1946 nakrútil Otakar Vávra. Hlavnú úlohu vytvoril Zdeněk Štěpánek a práve jeho dcéra Jana Štěpánková, ktorá sa s Vinklářom kamarátila, sprostredkovala mladému hercovi prvú filmovú šancu.

Josef Vinklář v snímke Nezbedný bakalář (zdroj: Photo © Československá filmová společnost)
Zobraziť galériu (5)
Josef Vinklář v snímke Nezbedný bakalář (zdroj: Photo © Československá filmová společnost)  (Zdroj: Photo © Československá filmová společnost)

Nasledovali úlohy v snímke Stříbrný vítr (Václav Krška, 1954) podľa literárnej predlohy Fráňu Šrámka, či v rozprávke Hrátky s Čertem (Josef Mach, 1956). Divákov si Vinklář získal ako dobrosrdečný kuchársky učeň v obľúbenom rozprávkovom príbehu Pricezna se zlatou hvězdou, ktorý v roku 1959 nakrútil Martin Frič. V tom istom roku Vinklář vynikol v kriminálke 105% alibi režiséra Vladimíra Čecha.

Popularitu mu priniesla úloha inšpektora Boušeho

V priebehu 60. rokov sa Josef Vinklář stal skúseným a obsadzovaným hercom – diváci ho mohli vidieť vo vojnovej dráme A pátý jezdec je strach (Zdeněk Brynych, 1964), či v ďalšej vojnovej snímke Atentát, ktorú v tom istom roku nakrútil Jiří Sequens. Práve tento režisér ponúkol Vinklářovi úlohu, ktorá mu priniesla popularitu – inšpektora Boušeho v kriminálnom seriáli Hříšní lidé města pražského.

Josef Vinklář ako inšpektor Bouše (Zdroj: Photo © Česká televize / Jindřich Panáček)
Zobraziť galériu (5)
Josef Vinklář ako inšpektor Bouše (Zdroj: Photo © Česká televize / Jindřich Panáček)  (Zdroj: Photo © Česká televize / Jindřich Panáček)

Jeho kolegami boli inšpektor Brůžek v podaní Josefa Bláhu, inšpektor Mrázek alias František Filipovský a rada Vacátko, ktorého stvárnil nezabudnuteľný Jaroslav Marvan. Na seriál, ktorý sa nakrúcal v rokoch 1968-1969, nadväzovali celovečerné filmy Pěnička a paraplíčko, Partie krásného dragouna, Vražda v hotelu Excelsior a Smrt černého krále.

Nezabudnuteľný lekár z Nemocnice na okraji mesta

Vinklář hral tiež v seriáloch Byl jednou jeden dům (1974), či Chalupáři (1975). Najviac ho však preslávila rola neschopného a zákerného doktora Cvacha v seriáli Nemocnice na kraji města (1977). Vinklář ho stvárnil tak presvedčivo, až si ho ľudia začali s Cvachom naozaj spájať. Umelcovi to však neprekážalo. "Herci majú väčšinou túžbu hrať záporné úlohy, pretože sú zaujímavejšie, bohatšie a zložitejšie. Práve pri nich je potrebné siahnuť hlboko do seba, vytiahnuť svoje cnosti a hlavne necnosti a dokonca ich bezostyšne zverejniť. Je to ťažké, ale robí to z dobrých hercov veľké herecké osobnosti," povedal Josef Vinklář.

Eliška Balzerová, Miloš Kopecký a Josef Vinklář v seriáli Nemocnice na okraji mesta (Zdroj: Photo © Česká televize / Přiba Mrázová, Miroslav Pospíšil)
Zobraziť galériu (5)
Eliška Balzerová, Miloš Kopecký a Josef Vinklář v seriáli Nemocnice na okraji mesta (Zdroj: Photo © Česká televize / Přiba Mrázová, Miroslav Pospíšil)  (Zdroj: Photo © Česká televize / Přiba Mrázová, Miroslav Pospíšil)

Do kategórie nesympatických patrila aj postava lakomého mäsiara Turečka z komédie Hop – a je tu lidoop (Milan Muchna, 1977), či typy špekulantov a podvodníkov z filmov Pumpaři od zlaté podkovy (Otakar Fuka, 1978) či Pátek není svátek (opäť Otakar Fuka, 1979).

Zahral si aj v obľúbenom seriáli Sanitka, museli ho presviedčať

Neskôr sa však Josef Vinklář vyprofiloval aj ako protagonista kladných postáv – napríklad žižkovského vodiča Bozděcha vo filme Poločas štěstí (Zdeněk Brynych, 1984). V tom istom roku si zahral aj v obľúbenom seriáli Sanitka. Keďže išlo opäť o televízne dielo z lekárskeho prostredia, Vinklář chvíľu váhal – no presvedčil ho kvalitný scenár Jiřího Hubača, takže napokon prijal rolu riaditeľa pražskej záchranky Jaroša (s predobrazom svojej postavy sa dokonca poznal osobne). Neraz tiež stvárňoval spravodlivých a zanietených kriminalistov – napríklad vo filmoch Tísňové volání (Miloš Zábranský, 1985), či Mravenci nesou smrt (Zdeněk Brynych, 1985).

Josef Vinklář a Jaromír Hanzlík v seriáli Sanitka (Zdroj: Photo © Jaroslav Trousil)
Zobraziť galériu (5)
Josef Vinklář a Jaromír Hanzlík v seriáli Sanitka (Zdroj: Photo © Jaroslav Trousil)  (Zdroj: Photo © Jaroslav Trousil)

Televízii aj divadlu ostal verný až do poslednej chvíle svojho života. Okrem pokračovania Nemocnice na kraji města po dvaceti letech si zahral aj v obľúbených televíznych seriáloch Náměstíčko, Náves či Hraběnky. Zomrel 18. septembra 2007 v Prahe.

Bol trikrát ženatý, miloval divadlo

Jozef Vinklář bol tri razy ženatý – s herečkou Janou Dítětovou a dva razy s ďalšou herečkou Ivankou Devátou. V roku 1987 mu udelili titul Zaslúžilý umelec. Za úspešné účinkovanie v dabingu sa v roku 2000 dočkal Ceny Františka Filipovského.

Je autorom spomienkovej knihy Pokus o kus pravdy. "Bol to človek, ktorý tak príkladne miloval divadlo, že by to stačilo pre dvadsať mladých hercov," povedala o Vinklářovi jeho herecká kolegyňa Iva Janžurová.

Viac o téme: Josef Vinklář
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu