Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Filmový kráľ bojových umení by mal 80: Život mu predurčila jedna bitka! Bruce Lee bude navždy majstrom

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP/Bruce Lee Family Archive/ESPN Films)

Na otázku, kto bol alebo je najväčší filmový kung-fu bojovník, asi väčšina skalných fanúšikov akčných filmov vysloví jedno meno - Bruce Lee. Od narodenia čínsko-amerického herca, priekopníka bojových umení v akčných snímkach, uplynulo v piatok 27. novembra 80 rokov.

Ikona filmov, v ktorých dobro a spravodlivosť nevíťazí len pomocou dôvtipu, ale aj vďaka bojovníkovi rozdávajúcemu tvrdé údery, žila krátko. Bruce Lee totiž zomrel ako 32-ročný, ale nesmrteľnú slávu dosiahol dnes už kultovými "akčákmi" Päsť plná hnevu (1972), Cesta draka (1972) či Drak prichádza (1973).

Incident, ktorý mu zmenil život

Bruce Lee sa narodil 27. novembra 1940 v San Franciscu, ale od ranného detstva do svojich osemnástich rokov žil v Hongkongu. Jeho otec bol operný spevák, vďaka čomu sa už ako dieťa objavil vo filmoch v malých epizódnych úlohách. Keď mal 12 rokov prepadli a zbili ho členovia jedného z hongkonských gangov.

Po tomto incidente sa rozhodol naučiť bojové umenia Kung-fu a Wing Chun. Trénoval ho jeden z najlegendárnejších veľmajstrov ázijských bojových umení známy pod menom Ip Man. Temperamentnému chlapcovi však nepostačovalo len bojové umenie. Venoval sa aj tancu a v roku 1958 dokonca vyhral tanečnú súťaž v latinskoamerickom tanci čača.

Pracoval ako tanečný inštruktor

V osemnástich rokoch poznamenala jeho život ďalšia pouličná bitka, v ktorej už viac rán rozdal ako utŕžil. Jedného z protivníkov však zbil tak, že sa dostal do problémov s políciou. Vďaka tomu, že mal aj americké občianstvo mohol opustiť Hongkong a odísť do rodného San Francisca.

V roku 1959 sa teda opäť ocitol v čínskej štvrti v San Franciscu, kde pracoval v reštauráciách a ako tanečný inštruktor. V slnečnej Kalifornii však nevydržal dlho. Presťahoval sa do Seattlu, kde začal navštevovať Edison Technical College, na ktorej dosiahol slušné študijné výsledky. Tie mu dodali sebavedomie a prihlásil sa aj na Washingtonskú univerzitu, ktorú ukončil bakalárskym titulom.

Vychýrené telo a bojový štýl

Na univerzite sa zoznámil s Lindou Emeryovou, ktorá sa v roku 1964 stala jeho manželkou. Narodili sa im dve deti - syn Brandon (tiež známy herec akčných filmov, ktorý však v roku 1993 tragicky zahynul pri nakrúcaní filmu Vrana) a dcéra Schannon, ktorá sa rovnako vydala na hereckú dráhu. Po skončení univerzity hľadal Bruce Lee uplatnenie len ťažko, a preto si v roku 1963 otvoril svoju prvú Kung-fu školu. Pozornosť filmových producentov upútal už o rok neskôr na medzinárodnom turnaji bojových umení - Long Beach Karate. Predviedol na ňom nielen svoje dokonale vyšportované telo, ale aj vycibrený bojový štýl.

Herci David Carradine (vpravo) a Brandon Lee, syn Brucea Leeho, ktorý takisto zomrel tragicky. Obaja sú po smrti. (Foto: SITA/AP)
Zobraziť galériu (2)
Herci David Carradine (vpravo) a Brandon Lee, syn Brucea Leeho, ktorý takisto zomrel tragicky. Obaja sú po smrti. (Foto: SITA/AP)  (Zdroj: SITA/AP)

Sklamal ho Hollywood

Po narodení syna Brandona v roku 1965 sa presťahoval do Los Angeles, kde si opäť otvoril školu bojových umení a jeho žiakmi boli napríklad basketbalista NBA Kareem Abdul-Jabbar, herec Steve McQueen, ale tiež začínajúci Chuck Norris.

V "Meste anjelov" sa zoznámil s producentom Williamom Dozierom, ktorý mu ponúkol úlohu v americkom seriáli The Green Hornet (1966). Seriál nebol až taký úspešný, ale pomohol mu k popularite. Paradoxne však nie v USA, ale v Hongkongu, kam sa vrátil potom ako ho Hollywood sklamal, keď štúdio Warner Brothers nerealizovalo jeho scenár k filmovému projektu The Silent Flute (Tichá flauta). Film sa na námet Leeho realizoval až neskôr a hlavnú postavu stvárnil David Carradine.

Záhadná smrť

Rozčarovaný Bruce Lee sa vrátil do Hongkongu, kde nakrútil svoje najznámejšie snímky ako Veľký šéf (1971), Päsť plná hnevu (1972), Cesta draka (1972), v ktorom sa odohral aj legendárny súboj medzi ním a Chuckom Norrisom. Po úspechu filmu Cesta draka si štúdio Warner Brothers spomenulo na Leeho a vznikla legendárna americko-hongkongská snímka Drak prichádza (1973).

Premiéry filmu sa však 32-ročný Bruce Lee nedožil. Zomrel 20. júla 1973 oficiálne na následky krvácania do mozgu po užití liekov proti bolesti hlavy. Okolo jeho smrti ale dodnes koluje veľa záhad a legiend. Bruce Lee nebol však len herec, ale aj majster a veľký popularizátor ázijských bojových umení. Vytvoril svoj vlastný štýl - Jeet Kune Do, ktorý je akousi syntézou rôznych bojových štýlov.

Viac o téme: Bruce Lee
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu