Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Filmári hľadajú princa Williama: Brita ale nechcú!

(Zdroj: TASR/AP)

Kurióznu podmienku si stanovili filmári, ktorí hľadajú herca do pripravovaného životopisného filmu o britskej princeznej Diane. Rolu jej syna, princa Williama, nemôžu získať uchádzači, ktorí majú len britské občianstvo, informoval denník The Guardian. Podľa produkcie je to kvôli brexitu.

Film s názvom Spencer sa bude natáčať v prvej polovici budúceho roka v Nemecku. Čílsky režisér Pablo Larraín v ňom chce zachytiť niekoľko dní počas Vianoc v 90. rokoch minulého storočia, počas ktorých sa Diana na zámku Sandringham údajne rozhodla opustiť svojho manžela, princa Charlesa.

Hlavnú úlohu britskej princeznej bude hrať americká herečka Kristen Stewart. Do úlohy Dianinho staršieho syna, princa Williama, hľadá produkcia chlapca od deviatich do dvanástich rokov. Zásadnou podmienkou je, že musí mať "európsky pas". Britskí občania, ktorí nemajú navyše aj pas niektorej krajiny Európskej únie, sa o rolu uchádzať nemôžu.

"Britskí chlapci majú zakázané hrať princa Williama 'kvôli brexitu'," napísal o nábore do nového filmu britský bulvárny server Mail Online.


Mohlo by vás zaujímať: Čierna ovca kráľovskej rodiny: Pozrite si filmy o princeznej Diane


Tohtoročný odchod Británie z Európskej únie je skutočne dôvodom, prečo produkcia filmu hľadá do úlohy Williama niekoho s únijným občianstvom. Po samotnom brexite z konca januára totiž na konci tohto roka skončí aj takzvané prechodné obdobie, počas ktorého v Británii ďalej platila väčšina únijných pravidiel. Vzhľadom na to, že sa Brusel s Londýnom stále nedohodli na podobe budúcich vzájomných vzťahov, nie je jasné, aké budú podmienky na zamestnávanie Britov v EÚ. Neistota by sa tak v prípade účasti britského herca dotkla aj natáčania filmu Spencer.

Kastingová riaditeľka Amy Hubbardovou uviedla, že podmienka únijného občianstva súvisí s financovaním filmu zo strany nemeckej produkčnej spoločnosti. "Vo filmovej brandži je bežné, nech už financie pochádzajú odkiaľkoľvek, že niektoré dôležité úlohy musia mať rovnaký pas/občianstvo (ako zdroj financií)," uviedla na Twitteri.

Režisér Larraín, ktorý už má na svojom konte aj životopisný film o niekdajšej americkej prvej dáme Jackie Kennedy, chce snímku o princeznej Diane natočiť ako anti-rozprávku. "Keď sa niekto rozhodne nebyť kráľovnou a povie, že radšej bude sám sebou, je to veľké, naozaj veľké rozhodnutie, rozprávka naruby," uviedol.

Viac o téme: Princezná DianaPablo LarraínPrinc WilliamSpencer
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu