Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Čo rok, to nový film: Woody Allen má 85 rokov a stále natáča

(Zdroj: TASR/AP/Luca Bruno)

Snímky režiséra, scenáristu a herca Woodyho Allena nie sú pre každého, ale jeho fanúšikovia ho milujú, populárnejší je v Európe než v rodných USA. Hoci 1. decembra bude mať už 85 rokov, stále točí a strieborné plátna zásobuje svojimi neurotikmi, v ktorých mnoho kritikov nachádza jeho samotného. Osobný aj pracovný život mu poslednou dobou sťažujú obnovené obvinenia zo sexuálneho zneužívania.

Vo svojich dielach sa tento newyorský patriot s obľubou zaoberá zložitosťou medziľudských vzťahov a "strieľa" si z pseudointelektuálov či nadmiery psychoanalýzy. Za svoju tvorbu získal niekoľko cien Americkej filmovej akadémie, ani pre jedného Oscara si však neprišiel.

Keď vyhrala Annie Hall štyri sošky, dal Allen pred ceremoniálom prednosť hre na klarinet vo svojom obľúbenom Michael 's pubu. V ňom sa pravidelne už 20 rokov schádza každý pondelok s orchestrom nazvaným New Orleans Jazz-Band, aby sa venoval svojej obľúbenej hudbe - jazzu. Ako sám poznamenal v jednom rozhovore, keby býval mal viac talentu, nestal by sa filmárom, ale jazzmanom.

Filmový svet zásoboval Allen od roku 1982 každý rok novým titulom. Platilo to až do roku 2018, kedy ďalšia snímka s názvom Daždivý deň v New Yorku síce vznikla, ale uvedenia sa dočkala až o rok neskôr. Allena totiž znovu dohnalo obnovené obvinenie zo zneužitia jeho dcéry Dylan.


Mohlo by vás zaujímať: Z nádejného futbalistu skvelý herec: Postavy zloduchov mu sedia najviac


Sám vinu popiera, ale Dylanina matka, herečka Mia Farrow, ho z tohto činu obvinila už v roku 1992, kedy našla fotografické akty svojej adoptívnej dcéry Soon-Yi v Allenovom byte. Krátko na to ho obvinila z obťažovania ich vtedy sedemročnej dcéry Dylan, ktoré sa ale nepreukázalo. Súd napriek tomu o tri roky neskôr rozhodol zveriť starostlivosť o ich tri spoločné deti Farrowovej.

Baviť divákov ho bavilo už odmala. Allen Stewart Konigsberg z ortodoxnej židovskej rodiny v newyorskom Brooklyne už v detstve prejavoval komediálne nadanie, neskôr písal humoristické príspevky a skeče pre televízne programy, vystupoval ako komik v nočných kluboch. Pozývali ho do televíznych estrád, jeho monológy vyšli aj na gramofónových platniach.

Do sveta filmu vstúpil v roku 1965 spoluatorstvom scenára neveľmi úspešnej komédie What 's New Pussycat?, v ktorej si aj zahral po boku Peter O'Toole, už vtedy stelesnil neurotika. Svoj prvý film, Vezmi prachy a zmizni, pripravil súčasne so svojou divadelnou prvotinou v roku 1969.

Odvtedy točí pravidelne svoje filmy, z ktorých okrem už spomínaných oscarových sú známe tituly Všetko, čo ste chceli vedieť o sexe, ale báli ste sa opýtať, Manhattan, banány alebo Výstrely na Broadwayi. Z novších potom Match Point na motívy Dostojevského Zločinu a trestu či Jasmínine slzy. Z domovského New Yorku sa v posledných rokoch vydal natáčať do Barcelony, Paríža či Ríma.

Po škandále s domnelým zneužívaním na začiatku 90. rokov Allen už koncom leta 1992 priznal svoj intímny vzťah so Soon-Yi, s ktorou sa v decembri 1997 oženil v Benátkach. Majú spolu dve deti.

Viac o téme: Woody Allen
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu