Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Súťažil s Arnoldom, bol šampión a trénoval Supermana: Zomrel hrdina zo Star Wars

Dave Prowse Zobraziť galériu (2)
Dave Prowse (Zdroj: SITA/AP Photo/Lynsey Addario)

Vo veku 85 rokov zomrel britský herec Dave Prowse, prvý predstaviteľ Dartha Vadera vo filmovej sérii Star Wars. Rolu získal pre svoju impozantnú postavu, bol šampiónom vo vzpieraní. Za svoju rolu superhrdinu, ktorý britské deti učil o bezpečnosti v cestnej premávke, získal v roku 2000 Rád britského impéria, píše BBC News.

Zo vzpieračských súťaží sa poznal s Arnoldom Schwarzeneggerom skôr, než sa obaja vydali na hereckú dráhu. Prowse sa živil aj ako osobný tréner a spolu s bratom založili jednu z prvých sietí posilňovní v Británii. Medzi jeho klientov patril predstaviteľ Supermana Christopher Reeve, ktorého osobne pripravoval na úlohu po fyzickej stránke. Vrcholový šport sa podpísal aj na Prowseovom zdraví, trpel artritídou a prekonal niekoľko operácií bedra, aby sa mohol bez ťažkostí pohybovať.

Najznámejšou Prowseovou rolou bol v roku 1977 Darth Vader, ktorému prepožičal svoje telo, avšak hlas dal postave americký herec James Earl Jones. Keď rodák z Bristolu úlohu prijímal, podľa BBC nevedel, že jeho hlas z filmového plátna nezaznie.

"Nech ho sprevádza sila, navždy!", Povedal jeho agent Thomas Bowington serveru BBC News. "Hoci sa preslávil hraním mnohých príšer - pre mňa a všetkých, ktorí Davea poznali a pracovali s ním, bol hrdinom našich životov," dodal Bowington.

Súťažil s Arnoldom, bol
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Photo © 1980/1997 20th Century Fox)

Viac o téme: Star WarsDarth VaderDave Prowse
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu