Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Jeden z naslávnejších českých hercov: Často sa uchyľoval na svoju chatu... Spáchal tam samovraždu!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/Vladimír Benko)

Fantastický herec aj rozprávač, ktorého hlas pozná už niekoľko generácií poslucháčov. Vlastimil Brodský, jeden z najslávnejších a najobľúbenejších českých hercov, nakrútil vyše sto filmov a stvárnil viacero divadelných, televíznych a rozhlasových rolí. Niekoľko desaťročí patril medzi najväčšie české hviezdy a veľmi populárny je aj dnes. Tento rok 15. decembra uplynie sto rokov od jeho narodenia.

Plachý umelec s povesťou láskavého a inteligentného človeka, ale aj lámača ženských sŕdc, kolegami a priateľmi nazývaný Brody, pre herectvo žil, od práce ho neodradila choroba ani vek. Až obavy zo staroby a trýzeň depresie ho priviedli k dobrovoľnému odchodu zo života. Vo veku 81 rokov spáchal 20. apríla 2002 samovraždu na svojej chalupe Slnečná na Českolipsku.

Najväčší úspech Brodskému priniesli tragikomické postavy, v ktorých sa humor miesil so smútkom. Taká bola aj jeho posledná úloha vo filme Babí léto, za ktorú dostal Českého leva. Uznanie si vyslúžil hlavne pre svoju citlivosť, s ktorou vytváral portréty ľudí v neľahkých životných situáciách, aj za technickú hereckú zručnosť. Presvedčivo zahrať zatrpknutého dedka dokázal vraj už v dvadsiatich rokoch.

Ondřej Vetchý a Vlastimil Brodský vo filme Babí léto (Zdroj: Photo © Česká televize)
Zobraziť galériu (4)
Ondřej Vetchý a Vlastimil Brodský vo filme Babí léto (Zdroj: Photo © Česká televize)  (Zdroj: Photo © Česká televize)

Kariéru začal počas 2. vetovej vojny

Kariéru začal v priebehu druhej svetovej vojny, pôvodne ale pomýšľal skôr na tanec, miloval step. Po vojne ale presedlal na herectvo. Svoj divadelný osud nakoniec spojil s pražským Divadlom na Vinohradoch, často tiež hosťoval na scéne Národného divadla.

Milovník Valašska Brodský sa narodil v Hrušove nad Odrou, ktorý je dnes súčasťou Ostravy. V 15 rokoch sa presťahoval s rodičmi do Prahy. Herecký talent v ňom vraj objavil EF Burian, ešte za vojny vystupoval v divadle Veterník a iných menších scénach. Na Vinohradoch zakotvil v roku 1948. K jeho neprehliadnuteľným divadelným postavám patrili napríklad Bondy vo Vojne s mloky alebo staviteľ Alquista v RUR.

Skutočne si cenil len niekoľko zo svojich filmov

Umenie prirodzene stvárniť postavy obyčajných ľudí Brodský naplno rozvinul v 60. rokoch, keď rozkvitla aj jeho filmová kariéra. Neskôr povedal, že si skutočne cenil len niekoľkých zo svojich filmov. Rád spomínal napríklad na Ostře sledované vlaky, Rozmarné leto, Skřivánky na niti, Všechny dobré rodáky či Jakuba lháře, za ktorého dostal berlínskeho Strieborného medveďa. "A ono sa to v pomere ku všetkým tým filmom zdá, ako by som sa celý život flákal", komentoval svoju filmovú kariéru s úsmevom.

Vlastimil Brodský a Rudolf Hrušínský vo filme Rozmarné léto (Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov / Jiří Janoušek)
Zobraziť galériu (4)
Vlastimil Brodský a Rudolf Hrušínský vo filme Rozmarné léto (Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov / Jiří Janoušek)  (Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov / Jiří Janoušek)

Veľkú popularitu mu získali role v komédiách, napríklad v snímkach Zdeňka Podskalského Svetáci a Biela pani. Hral však aj v rade filmov, kde často figuroval v úlohe záchrancu priemerných scenárov. "Šťastie" vraj mal hlavne na režisérov s rovnakým životným postojom ako mal on sám, ku ktorým podľa neho patrili predovšetkým Evald Schorm, Jiří Menzel, Zdeněk Podskalský alebo Vojtěch Jasný.

Nezabudnuteľný kráľ z Arabely utekal pred problémami na svoju chatu

Veľký kus svojho kumštu Brodský predviedol tiež v televízii. Do zlatého televízneho fondu patrí napríklad jeho postava policajta v komédii Usporená libra, kde sekunduje opileckú dvojicu Jana Wericha a Jiřího Sováka. K nezabudnuteľným patrí aj jeho dedo Drchlík zo sci-fi seriálu Návštevníci a kráľ zo seriálu Arabela.

Vlastimil Brodský v Arabele (Zdroj: Photo © Česká televize / Jitka Bylinská)
Zobraziť galériu (4)
Vlastimil Brodský v Arabele (Zdroj: Photo © Česká televize / Jitka Bylinská)  (Zdroj: Photo © Česká televize / Jitka Bylinská)

Pracovať neprestal ani po tom, čo odišiel do dôchodku. Vo voľných chvíľach sa potom uchyľoval na svoju starobylú drevenicu v dedine Slunečná. Tam odpočíval aj utekal pred "osobnými problémami a tragédiami okolitého sveta", ktoré niesol veľmi bolestne.

Brodský za svoje umenie získal množstvo ocenení, v roku 2001 mu napríklad prezident Václav Havel udelil Medailu Za zásluhy. K ďalším významným cenám patrí Thálie za celoživotné majstrovstvo (1998) alebo Cena za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii MFF Karlovy Vary (in memoriam, 2002).

Brodský bol dvakrát ženatý. Z prvého manželstva s Boženou Brodskou mal syna Marka, ktorý je známy predovšetkým ako hudobník a výtvarník. V otcových hereckých šľapajach úspešne pokračuje dcéra Tereza, ktorú mal s herečkou Janou Brejchovou.

Viac o téme: Vlastimil Brodský
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu