Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slávna herečka oslavuje 45 rokov: Zažiarila na Netflixe, jej partnerke ťahá na 80-tku!

Sarah Paulsonová Zobraziť galériu (2)
Sarah Paulsonová (Zdroj: SITA/Photo by Evan Agostini/Invision/AP)

Sarah Paulson je skvelou divadelnou, filmovou aj seriálovou herečkou. Aj keď sa momentálne venuje hlavne seriálovému svetu, konkrétne pod hlavičkou Netflixu, stíha popri tom točiť aj filmy. Napríklad v roku 2019 mali premiéru až tri projekty, v ktorých sa predstavila. Pozornosť na seba však nestrhla len svojím talentom, ale aj vzťahmi so staršími ženami.

Americká herečka Sarah Catharine Paulson sa narodila 17. decembra 1974 na floridskej Tampe, kde s rodinou vyrastala do svojich piatich rokov. Jej rodičia sa však rozviedli a musela si hľadať nový domov. S matkou sa presťahovali na Manhattan, ale za otcom a dvoma sestrami sa do rodiska pravidelne vracala. Od detstva ju priťahovalo divadlo, profesionálny debut začala už vo svojich 12-tich rokoch v hre Amerlia Agai.

Láska má mnoho tvárí: Vedeli ste, že týchto hercov priťahuje rovnaké pohlavie?

Absolvovala strednú školu LaGuardia, a potom Americkú akadémiu dramatického umenia. Na Broadwayi debutovala ako devätnásťročná v hre ocenenou slávnou Tony Award, The Sisters Rosensweig. Nadšené hlasy kritikov získala aj za výkon v hre Killer Joe a prevažne pozitívne recenzie v hre The Glass Menagerie.

Sarah Paulsonová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Photo by Willy Sanjuan/Invision/AP)

Seriálové začiatky

Na televíznu obrazovku vstúpila ešte v roku 1995, a to kultovým seriálom Tajomný príbeh z Ameriky. Poriadnu pozornosť na seba strhla v epizóde seriálu Právo a poriadok. Strieborné plátno prvýkrát dobyla v roku 1997 snímkou Levitation, keď si zahrala tehotnú dospievajúcu dcéru hľadajúcu biologickú matku. 

FOTO Kedysi sexsymbol, ktorý mal TOP krásky: Alain Delon dnes vyvoláva kontroverzie, dal facku žene

Vo svojej filmovej kariére pokračovala aj v nasledujúcich rokoch. Lesbickú dcéru Diane Keaton hrala v dramedii Iná sestra, neskôr stvárnila asistentku Mela Gibsona v romantickej komédii Po čom ženy túžia. Nezabudnuteľný výkon podala v paródii na sexykomédie z 60. rokov s názvom Kašlem na lásku. Skutočnú slávu jej ale priniesla až postava Harriet Hayes v televíznom seriáli Studio 60. S ňou prišli aj nominácie na ceny Satellite Award a Zlatý glóbus.

Vrcholy kariéry

V roku 2011 sa objavila v mimoriadne populárnom seriáli American Horror Story. Z neho sa v priebehu rokov stala kultová záležitosť a jej meno sa dostalo do povedomia veľkého množstva ľudí. Len tento rok si podmanila divákov v seriálovom prequeli filmu Prelet nad kukučím hniezdom, ktorý sa zameral na postavu sestričky Ratchedovej.

Pokiaľ sa vám tento seriál od streamovacieho giganta páčil, určite vás poteší správa, že Netflix oficiálne potvrdil aj druhú sériu. Bude mať rovnako osem častí a premiéry by sme sa mali dočkať už v roku 2021.

Strážené súkromie a kontroverzné vzťahy

Svoje súkromie herečka veľmi dlho ukrávala pod rúškom tajomstva. Krehká hnedooká plavovláska sa preslávila škandalóznou udalosťou pri odovzdávaní cien Tony Award v roku 2005. Počas preberania ceny herečka Cherry Jones naznačila v ďakovnej reči intimitu ich vzťahu, ktorý trval až do roku 2009.

Vynikajúce filmy s LGBT tematikou: Sú kvalitné a učia tolerancii

Šesť rokov bola oficiálne sama, no v roku 2015 sa začali objavovať informácie o vzťahu s Holland Taylorovou. Jej meno vám možno nič nehovorí, no ide o herečku, ktorá si v populárnom sitkome Dva a pol chlapa stvárnila mamu Charlieho a Alana. Zatiaľ čo Paulson oslavuje 45. narodeniny, Taylorovej pomaly ťahá na osemdesiatku. Láske sa však očividne medze nekladú. 

Viac o téme: HerečkaProfilHolland TaylorováSarah Paulsonová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu