Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Českú hereckú scénu zasiahla smutná správa: Zomrel riaditeľ (†90) z kultového filmu

Jiří Hálek Zobraziť galériu (2)
Jiří Hálek (Zdroj: profimedia)

Vo veku 90 rokov zomrel v piatok český herec Jiří Hálek. Diváci si ho pamätajú napríklad z filmov Marečku, podejte mi pero! alebo Jak svět přichází o básníky, informoval server iDNES.cz.

Jiří Hálek, vlastným menom Hugo Frischmann, sa narodil v Prahe roku 1930, vyštudoval pražskú divadelnú fakultu DAMU a pred kamery sa prvýkrát postavil v roku 1948.

Od 60. rokov pôsobil v známom pražskom divadle Činoherný klub, na ktorého scéne strávil takmer štyri desaťročia. Okrem toho stvárnil množstvo, prevažne vedľajších, komediálne ladených úloh vo filmoch a televíznych seriáloch a inscenáciách, nakrútených najmä v 70. a 80. rokoch.

V jeho rozsiahlej hereckej filmografii figurujú aj známe snímky ako Ostro sledované vlaky (1966), Spalovač mrtvol (1968), Marečku, podejte mi pero (1978), Vrchní Prchni (1980), Jak svět přichází o básníky (1982), Tři veteráni (1983), Faunovo velmi pozdní odpoledne (1983) a Výbuch bude v pět (1984).

Jeho filmografiu zavŕšilo účinkovanie v seriáli Černá sanitka z roku 2008, s divadelnou kariérou v Činohernom klube sa rozlúčil už v roku 2002. Hálkovou manželkou bola scenáristka Irena Charvátová, ktorá zomrela pred 12 rokmi.

Jiří Hálek, Jaroslava Obermaierová, Josef Abrhám a Jiří Sovák
Zobraziť galériu (2)
Jiří Hálek, Jaroslava Obermaierová, Josef Abrhám a Jiří Sovák  (Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov)

Viac o téme: Jiří Hálek
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu