Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Legendárny Samuel L. Jackson oslavuje narodeniny: Jeho vek by mu tipoval len málokto!

Samuel L. Jackson Zobraziť galériu (2)
Samuel L. Jackson (Zdroj: SITA/Photo by Victoria Will/Invision/AP)

Zahral si azda v každej zásadnej filmovej franšíze, stvárnil niekoľko nezabudnuteľných postáv a patrí k obľúbencom režiséra Quentina Tarantina. Samuel L. Jackson patrí k žijúcim hereckým legendám. Ruku na srdce, tipovali by ste mu 72 rokov?

Samuel Leroy Jackson sa narodil 21. decembra 1948 ako jediné dieťa manželov Elizabeth a Roya Henryho Jacksonových. Rodina však nežila pokope v harmónii. Jackson vyrastal len s matkou, pričom otca videl len asi dvakrát. Jeho rodina má pôvod v africkom Gabone. V roku 1980 sa oženil s LaTanyou Richardsonovou a o dva roky neskôr sa páru narodila dcéra Zoe.

Českú hereckú scénu zasiahla smutná správa: Zomrel riaditeľ (†90) z kultového filmu

Hereckú kariéru vo filme a televízii začal už na začiatku 70. rokov, v nasledujúcich dvoch dekádach však išlo len o menšie úlohy. Prelomom bol pre neho film Tropická horúčka z roku 1991, kde stvárnil postavu Gatora, ktorý bol závislý na drogách. V nasledujúcich rokoch bol obsadený napríklad do snímok Amos & Andrew, Pulp Fiction: Historky z podsvetia, Veľký švindeľ, Čas zabíjať či Vyjednávač. Zahral si tiež v slávnej tetralógii Star Wars či vo filmovej sérii Marvel Cinematic Universe.

Samuel L. Jackson
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)

Pochváliť sa môže aj hviezdov na Hollywoodskom chodníku slávy. Po zastrelení neozbrojených Afroameričanov Michaela Browna a Erica Garnera policajtom vo Fergusone a New Yorku v roku 2014 odsúdil Jackson "násilie rasistickej polície" a podporil protesty aktivistického hnutia Black Lives Matter, ktoré upozorňuje na prípady policajného násilia, ktoré mali za následok úmrtie ľudí čiernej pleti.

Slávna herečka oslavuje 45 rokov: Zažiarila na Netflixe, jej partnerke ťahá na 80-tku!

Aj napriek vysokému veku nič nenasvedčuje tomu, že by plánoval pokojný dôchodok. Na rok 2021 má podľa webových portálov naplánovaných najmenej päť projektov, nehovoriac o jeho dôležitej postave v Marvel Cinematic Universe. V ktorej úlohe máte tohto herca najradšej? 

Viac o téme: Samuel L. JacksonHerecNarodeniny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu