Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Umelecké nebo plače: Zomrel slávny herec a krstný syn Ernesta Hemingwaya... Jazdil na boboch aj rely

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Photo © Union Générale Cinématographique (UGC))

Vo veku 84 rokov v utorok zomrel francúzsky herec Claude Brasseur, informovala agentúra AFP. Brasseura preslávili v 70. a 80. rokoch najmä komédie, stvárnil ale aj množstvo vážnych rolí. Bol dvojnásobným držiteľom francúzskej filmovej ceny César a v roku 1964 tiež reprezentoval Francúzsko na zimnej olympiáde v Innsbrucku v jazde na boboch.

"Claude Brasseur zomrel pokojne obklopený rodinou. Nebol obeťou Covidu-19," citovala AFP Elisabeth Tannerovú z umeleckej agentúry Time Art. Dodala, že zosnulý herec bude pochovaný v Paríži za dodržania všetkých protikoronavírusových opatrení. 

Za vyše 60 rokov kariéry hral vo viac ako 110 filmoch a v pamäti zostane aj ako otec Sophie Marceauovej v snímke Večierok. Brilantný bol ako Jacky Pic vo filmoch Kemping. Hral mnohých tvrdých chlapov, ale rovnako bol oslavovaný aj za komické úlohy.

Brigitte Fossey a Claude Brasseur v snímke Večierok (Zdroj: Photo © Gaumont International)
Zobraziť galériu (4)
Brigitte Fossey a Claude Brasseur v snímke Večierok (Zdroj: Photo © Gaumont International)  (Zdroj: Photo © Gaumont International)

Jeho krstným otcom je spisovateľ Hemingway, pôvodne sa chcel stať novinárom

Brasseur, vlastným menom Claude Espinasse, sa narodil v Paríži 15. júna 1936 do rodiny s dlhoročnou hereckou tradíciou. Jeho otcom bol herec Pierre Brasseur a matkou Odette Joyeuxová. Je krstným synom velikána americkej literatúry a milovníka dobrodružstva Ernesta Hemingwaya. Prvé filmové úlohy Claude Brasseur stvárnil už na konci 50. rokov. 

Pôvodne sa chcel stať novinárom a krátko sa takto aj živil. Rád navštevoval nočné kluby. V 50. rokoch 20. storočia musel prerušiť svoju sľubnú filmovú kariéru, keď odslúžil tri roky ako parašutista vo francúzskej armáde, v krvavej vojne o nezávislosť v Alžírsku. Popularitu mu priniesli v 70. rokoch komédie, ako napríklad Záletník či Veľký podvodník.

Claude Brasseur a Jean Rochefort vo filme Záletník (Zdroj: Photo © Les Productions de la Guéville)
Zobraziť galériu (4)
Claude Brasseur a Jean Rochefort vo filme Záletník (Zdroj: Photo © Les Productions de la Guéville)  (Zdroj: Photo © Les Productions de la Guéville)

Prvého Césara dostal Brasseur v roku 1977 za vedľajšiu úlohu v komédii Záletník, druhého o tri roky neskôr za hlavnú úlohu za postavu neúplatného komisára v thrilleri Vojna policajtov.

Zahral si aj viacerých komisárov, bol aktívnym športovcom

Filmoví fanúšikovia si ho iste vybavia tiež ako vrchného komisára Sorella, ktorý sa pokúša usvedčiť priateľa z vraždy vo filme Mužská záležitosť, alebo komisára Griffona v dráme Zločin o korupcii vo vysokej politike. Na druhej strane zákona sa ako utekajúci zločinec ocitol v slávnej kriminálke Čierny talár pre vraha, kde hral po boku Annie Girardotovej.

Brasseur bol tiež aktívnym športovcom. V roku 1964 dokonca reprezentoval Francúzsko na zimnej olympiáde v Innsbrucku v jazde na boboch. Ako milovník rýchlej jazdy sa zúčastnil aj množstva závodov, okrem iného po boku Jackyho Ickxa zvíťazil v roku 1983 v rely Paríž-Dakar.

 Bývalý pretekár F1 Belgičan Jacky Ickx (vľavo) a francúzsky herec Claude Brasseur pózujú na 28. Medzinárodnom automobilovom festivale v Paríži v roku 2013 /Zdroj: TASR/AP Photo/Francois Mori)
Zobraziť galériu (4)
Bývalý pretekár F1 Belgičan Jacky Ickx (vľavo) a francúzsky herec Claude Brasseur pózujú na 28. Medzinárodnom automobilovom festivale v Paríži v roku 2013 /Zdroj: TASR/AP Photo/Francois Mori)  (Zdroj: TASR/AP Photo/Francois Mori)

Viac o téme: Claude Brasseur
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu