Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Legendárny Kroupa z Marečku, podejte mi pero! Pre herectvo sa postavil otcovi... Bol trikrát ženatý

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov)

Pre svoj dar osobitého humoru bol Jiří Sovák jedným z najobľúbenejších hercov už od šesťdesiatych rokov. Exceloval v komédiách režiséra Václava Vorlíčka, v pamäti divákov zostáva aj ako jeden z troch vidieckych murárov v bravúrnej komédii Zdeňka Podskalského Světáci. Výborne sa dopĺňal aj so svojimi hereckými partnermi, Vlastimilom Brodským či Vladimírom Menšíkom. Od jeho narodenia uplynie 27. decembra rovné storočie.

Vo všetkých svojich rozmanitých rolách dokázal byť Sovák presvedčivý, ale súčasne zostať úplne svoj. Bol montérom z ČKD, z ktorého sa stane panovník tamánského kráľovstva (Kráľ Kráľov, 1963), účtovníkom, ktorý zlikviduje agentmov (Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky, 1967), vedcom schopným premôcť Supermana (Kdo chce zabít Jessii?, 1966), či chudobným baníkom s jedenástimi deťmi, ktorý mal za kmotra "smrťáka" (Dařbuján a Pandrhola, 1959).

Jiří Sovák a Václav Lohninský v rozprávke Dařbuján a Pandrhola (Zdroj: Photo © Archiv TV Barrandov)
Zobraziť galériu (7)
Jiří Sovák a Václav Lohninský v rozprávke Dařbuján a Pandrhola (Zdroj: Photo © Archiv TV Barrandov)  (Zdroj: Photo © Archiv TV Barrandov)

Popasoval sa aj s rolami podvodníka (Mezi námi zloději, 1963) či spisovateľa detektívok (Prísne tajné premiéry, 1967), splnil si aj túžbu byť detektívom (Na kolejích čeká vrah, 1970).

"Keď je situácia takzvane smiešna, hľadám jej smútok a vážnosť. Keď je vážna, pokúšam sa nájsť jej humornú stránku. Je to dokonca základ herectva a odporuje to delenie hercov na komikov a tragédov a otázkam, čo je ťažšie," povedal raz.

Rozvíjal odkaz Jaroslava Marvana

Svojim typom zlostného pedanta Sovák osobito rozvíjal odkaz Jaroslava Marvana, ktorého aj zastúpil v seriáli Chalupáři. Veľmi typický bol jeho hlas - potmehúdsky a uštipačný, sprisahanecký, karikatúrne zvýšený a s "nosovým" prízvukom.

Josef Somr a Jiří Sovák (Zdroj: ČSFD/Photo © Česká televize / Ivan Minář)
Zobraziť galériu (7)
Josef Somr a Jiří Sovák (Zdroj: ČSFD/Photo © Česká televize / Ivan Minář)  (Zdroj: Photo © Česká televize / Ivan Minář)

A ako Marvan hral aj v niekoľkých filmoch režiséra Martina Friča. V jeho poslednom diele, v komédii Nejlepší ženská mého života (1968), stvárnil donchuánského úradníka, ktorý vymyslí podvod, aby získal peniaze na vydržiavanie svojej márnivej mladej ženy. Predtým ho Frič obsadil napríklad do filmu Hvězda zvaná Pelyněk.

Sovák hral veľa, dokázal sa zladiť s viacerými hereckými partnermi

V šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch vytvoril takmer 50 postáv. "Už ako divadelný herec ma Sovák zaujal a zapáčil sa mi schopnosťou svojrázne hrať obyčajného človeka," povedal o ňom režisér Zdeněk Podskalský.

Ten našiel Sovákovi hereckého partnera vo Vlastimilovi Brodskom: "Obaja boli vzácne obdarovaní vecnou reakciou na absurdné situácie," povedal o nich Podskalský. Sovák bol partnerom aj Jana Wericha v televíznej snímke Usporená libra. Werich mu raz napísal: "Pán Sovák, hrali sme spolu bohužiaľ málo. Mali by sme viac. Ale to viete!"

Stella Zázvorková, Jiří Sovák, Jan Werich a Vlastimil Brodský vo filme Usporená libra (Zdroj: Photo © Česká televize)
Zobraziť galériu (7)
Stella Zázvorková, Jiří Sovák, Jan Werich a Vlastimil Brodský vo filme Usporená libra (Zdroj: Photo © Česká televize)  (Zdroj: Photo © Česká televize)

Ďalšiu dvojicu vytvoril Sovák s Vladimírom Menšíkom. Hrali spolu, žiarili na besedách, ale hlavne sa veselili a neriadene flámovali. V seriáli Boli raz dvaja pisári sa zase zišiel s Miloslavom Horníčkom.

Mama ho podporovala, no otec z neho nechcel mať komedianta

Jiří Sovák sa narodil 27. decembra 1920 v Prahe v rodine pražského hostinského ako Jiří Schmitzer. Ako dieťa bol, ako sám hovoril, "neuveriteľne bezočivý a ukecaný", čo ho nakoniec aj vďaka podpore mamičky priviedlo k divadlu.

Začínal v ochotníckom súbore napriek odporu svojho otca, ktorý nechcel mať zo syna "komedianta". Za vojny krátko študoval na konzervatóriu, potom bol nasadený v továrni Walter v Jinoniciach, po večeroch vystupoval v kabarete Živé javisko (dnešnom Rokoko). Po vojne sa stal členom Armádneho umeleckého súboru, kde si ho všimol Emil František Burian a angažoval ho vo svojom Déčku. Tu sa Sovák prejavil ako tvárny herec, schopný zahrať hrdinu akéhokoľvek veku a postavenia.

Jiří Sovák a Vlastimil Brodský v seriáli Arabela (Zdroj: Photo © Česká televize / Jitka Bylinská)
Zobraziť galériu (7)
Jiří Sovák a Vlastimil Brodský v seriáli Arabela (Zdroj: Photo © Česká televize / Jitka Bylinská)  (Zdroj: Photo © Česká televize / Jitka Bylinská)

V roku 1952 prešiel do Divadla na Vinohradoch a po ďalších štrnástich rokoch do Národného divadla. Odišiel po 17 rokoch, keď mu zranenie po autonehode sťažovalo divadelnú prácu. Zo svojho ústrania na chalupe v Stříbrné Skalici sa však vracal aspoň na televíznu obrazovku.

So synom si zahral v nezabudnuteľnom filme Marečku, podejte mi pero!

Po režisérovi Václavovi Vorlíčkovi prevzal štafetu Oldřich Lipský a obsadil Sováka napríklad do komédie  Šest medvědů s Cibulkou (1972), rozprávkového muzikálu Ať žijí duchové (1977) či spolu s jeho synom Jiřím Schmitzerom do filmu Marečku, podejte mi pero! (1976).

Jiří Sovák so synom Jiřím Schmitzerom vo filme Marečku, podejte mi pero!
Zobraziť galériu (7)
Jiří Sovák so synom Jiřím Schmitzerom vo filme Marečku, podejte mi pero!  (Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov)

Detskí diváci si Sováka budú pamätať najviac ako kúzelníka Viga z príbehov o princeznej Arabele. Naposledy sa na plátne objavil v roku 1999 v malej úlohe vo filme Vojtecha Jasného Návrat ztraceného ráje, pokračovaní slávneho filmu Všichni dobří rodáci.

So spisovateľkou Slávkou Kopeckou vydal Sovák štyri knihy spomienok. Bol trikrát ženatý, posledné manželstvo s Annou trvalo cez 40 rokov. Zomrel 6. septembra 2000 vo veku 79 rokov.

Viac o téme: Jiří Sovák
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu