Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obľúbený český herec jubiluje: Najskôr pracoval na železnici... Takto sa začala jeho herecká kariéra

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Photo © Archiv TV Prima)

Herec Igor Chmela, ktorý 2. januára oslavuje päťdesiatku, pôsobí v niekoľkých divadlách, objavil sa v televíznych seriáloch (Ordinácia v ružovej záhrade, Zázraky života, Cesty domů, Prípady 1. oddelenia, či Modrý kód), niekoľkokrát účinkoval v relácii Na stojáka a pôsobí aj v českej improvizačnej televíznej šou Partička. Okrem herectva sa venuje spevu, hraniu na gitaru a fotografovaniu.

Ostravský rodák Chmela vyštudoval Strednú priemyselnú školu železničnú v Letohrade a potom pracoval ako traťový robotník. Po dvojročnej základnej vojenskej službe nastúpil v roku 1992 na DAMU v Prahe. 

Igor Chmela v snímke Pravidla lži (Zdroj: Photo © Česká televize)
Zobraziť galériu (5)
Igor Chmela v snímke Pravidla lži (Zdroj: Photo © Česká televize)  (Zdroj: Photo © Česká televize)

Hoci pôvodne prihlášku na DAMU podal, neskôr ju vzal späť a na prijímacie skúšky šiel robiť len "prihrávača" v dialógu svojmu kamarátovi - hercovi Martinovi Fingerovi. Prijímaciu komisiu však natoľko zaujal, že ho prehovorili, aby si prihlášku podal dodatočne. DAMU úspešne absolvoval v roku 1996. Už počas štúdií hosťoval na javisku pražského Národního divadla, hral či hrá v Dejvickom divadle či v Divadle Na zábradlí.

Igor Chmela v seriáli Modrý kód (Zdroj: Photo © Archiv TV Prima)
Zobraziť galériu (5)
Igor Chmela v seriáli Modrý kód (Zdroj: Photo © Archiv TV Prima)  (Zdroj: Photo © Archiv TV Prima)

Vo filme debutoval v komédii Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí (2005). Ďalej si zahral v psychologickej dráme Pravidlá lži, v komédii Grandhotel, v tragikomédii Tajnosti či vo filme Karamazovi. Hral napríklad aj v dráme Rodina je základ štátu, v roku 2016 hral hlavnú úlohu vo filme Ostravak Ostravski. V roku 2006 moderoval galavečer udeľovania českých filmových cien Český lev.

Radek Holub a Igor Chmela vo filme Karamazovi (Zdroj: Photo © CinemArt)
Zobraziť galériu (5)
Radek Holub a Igor Chmela vo filme Karamazovi (Zdroj: Photo © CinemArt)  (Zdroj: Photo © CinemArt)

Chmela je druhýkrát ženatý. Prvýkrát sa oženil s herečkou Martou Vítů. Spolu so druhou svojou manželkou, herečkou Janou Janekovou mladšou, a ďalším manželským párom Lindou Rybovou a Davidom Prachařom založil divadlo Verze. S terajšou ženou vychovávajú tri deti.

Viac o téme: Igor Chmela
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu