Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Osudový rok pre Hollywood! Tržbami sa vlani kvôli Covidu-19 dostal do 80. rokov: Predbehla ho Čína

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP/Reed Saxon)

Tržby amerického filmového priemyslu sa vlani kvôli koronavírusu znížili o viac ako 80 percent, a dostali sa tak na úroveň osemdesiatych rokov. Finančne úspešnejší než hollywoodske trháky boli prvýkrát filmy z Číny, ktorá ťažila z toho, že sa v nej život už pred mesiacmi vrátil takmer do normálu, a mohli tak premietať aj kiná. Na svojom webe o tom píše nemecký týždenník Der Spiegel.

Najviac peňazí vlani zarobila čínska historická dráma Pa paj - 800 (Osemsto) o druhej čínsko-japonskej vojne z rokov 1937 až 1945. Celkom film utŕžil 473 miliónov dolárov. Druhá najúspešnejšia snímka Wo che wo te ťia siang (Ja a moje rodné miesto) pochádza tiež z Číny.

Horšie než úspech alebo neúspech jednotlivých filmov sú celkové straty Hollywoodu, podotýka Spiegel. Príjmy kín v Severnej Amerike sa podľa spoločnosti pre prieskum trhu comScore vlani kvôli pandémii prepadli cez 80 percent na 2,2 miliardy dolárov.

Hollywood vlani zarobil menej ako jeden kasový trhák od Marvelu

Pre porovnanie - ešte v predchádzajúcom roku zarobil len jeden kasový trhák Avengers: Endgame takmer 2,8 miliardy dolárov, teda viac, než celé odvetvie za minulý rok. Podľa agentúry Reuters utŕžil americký filmový priemysel tak málo peňazí naposledy pred 40 rokmi.

Zdroj: pixabay.com
Zobraziť galériu (2)
Zdroj: pixabay.com  (Zdroj: pixabay.com)

Zavrieť museli kvôli opatreniam na potlačenie pandémie covidu-19 kiná v mnohých krajinách. Za obeť by jej mohli padnúť aj prominentné spoločnosti, ako je koncern AMC, ktorý je jedným z najväčších prevádzkovateľov kín na svete a ktorému hrozí bankrot.

Nádejou sa podľa analytika comScore Paula Dergarabedian stáva prekvapivý návrat autokín. Hollywood im vďačí za to, že v Severnej Amerike vôbec nejaký obrat mal. Ich vývoj je "veľmi povzbudivý pre všetkých, ktorí sa obávajú, že sa kino nemusí vôbec vrátiť," povedal Dergarabedian.

Viac o téme: Hollywood
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu