Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Darth Vader i Leví kráľ: Skvelý herec s nezabudnuteľným hlasom má 90

James Earl Jones
James Earl Jones (Zdroj: SITA/Michael Zorn/Invision/AP)

Úctyhodných deväťdesiatich rokov sa dožíva 17. januára americký herec James Earl Jones, ktorý sa v Česku preslávil najmä rolou súkromného detektíva Gabriela Birda z televízneho seriálu Gabrielov oheň, za ktorú získal v roku 1991 aj prestížnu cenu Emmy.

Ako mladšieho si ho mnohí pamätajú aj z pokračovania výpravnej ságy Korene o osudoch niekoľkých generácií africkej rodiny, hral tiež v seriáli U nás v Sprigfielde, prvej telenovele, v ktorej sa pravidelne začali objavovať černošské postavy.

James Earl Jones sa narodil 17. januára 1931 v Arkabutle v štáte Mississippi. Jeho otec bol známy herec a boxerský šampión. Rodinu čoskoro opustil, preto chlapca vychovávali hlavne prarodičia z matkinej strany. Dlhé desaťročia po štúdiách účinkoval Jones hlavne na divadle, kde si získal povesť vynikajúceho charakterného herca.


Mohlo by vás zaujímať: Slávne štúdio Beatles vo filme: Aké pikošky odhalí dokument dcéry legendárneho hudobníka?


Na Broadwayi žal veľké úspechy najmä za stvárnenie boxera ťažkej váhy Jacka Jeffersona v dráme Veľká nádej bielych. Jeho výkon bol honorovaný cenou Tony a filmová adaptácia mu v roku 1971 vyniesla nomináciu na Oscara. Zlatej sošky sa dočkal v roku 2012, keď dostal čestného Oscara. Diváci u nás ho môžu poznať aj z filmu Hon na ponorku (1990).

Jones účinkoval vo viac ako 50 filmoch. Svoj hlboký zvučný hlas prepožičal napríklad Darthovi Vaderovi z Hviezdnych vojen. Nadaboval tiež mnoho postáv animovaných snímok Walta Disneyho, vrátane Levieho kráľa.

Viac o téme: James Earl Jones
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu