Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Ťažký život obľúbeného českého herca: V detstve oslepol na jedno oko, život mu vzala rakovina

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Photo © Česká televize)

Pre svoj civilný herecký prejav i neodškriepiteľnú charizmu patril Boris Rösner k mimoriadne obľúbeným českým hercom. Vďaka vysokej postave, drsnému vzhľadu a podmanivému zastretému hlasu si ho režiséri vyberali skôr do úloh záporných hrdinov. Svoj život zasvätil divadlu, herecký talent však predviedol aj na filmovom plátne v snímkach Kalamita (1981), či Černí baroni (1992). V pondelok 25. januára uplynulo 70 rokov od jeho narodenia.

Boris Rösner sa narodil 25. januára 1951 v Opave v umeleckej rodine herečky Jarmily Horskej a skladateľa, dirigenta, režiséra a herca Mirka Čecha. Od starej mamy, operetnej speváčky, od mladosti získaval vzťah k umeniu a divadlu. Na javisku sa po prvý raz objavil už ako dvojročný.

Keď sa jeho rodičia rozviedli, vyrastal v rôznych mestách podľa toho, kde mala jeho matka angažmán. Niekoľko rokov žil v Chebe, kde aj zmaturoval. Mal rád tanec, vo svojich šestnástich rokoch súťažne tancoval a rozmýšľal o tom, že by študoval balet. Nakoniec zostal verný herectvu, ktoré v roku 1973 vyštudoval na Divadelnej akadémii múzických umení (DAMU) v Prahe.

Jeho profesionálne kroky následne viedli do činoherného súboru Divadla F. X. Šaldy v Liberci (1973–1978), odtiaľ prešiel Městských divadel pražských (1978–1987). Potom až do svojej predčasnej smrti bol Rösner členom Národného divadla v Prahe (1987–2006).

Ťažký život obľúbeného českého
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Photo © Česká televize)

Na rozdiel od svojich vrstovníkov, ktorí inklinovali k modernému hereckému poňatiu, vynikal Boris Rösner klasickým prístupom k rolám, napriek tomu jeho herectvo nevyznelo archaicky a našiel v ňom svoju vlastnú polohu. Z jeho javiskových vystúpení zarezonovali známe hry ako Hamlet, Sen noci svätojánskej, Othello, Kráľ Lear alebo Lakomec, pričom za hlavnú rolu Harpagona v poslednej menovanej získal Cenu Thálie a Cenu Alfréda Radoka (2004). Od roku 1989 vyučoval na pražskej DAMU.

Zahral si vo viacerých filmoch, aj v obľúbenej snímke Černí baroni

Od 70. rokov 20. storočia sa umelec objavoval aj vo filmoch. Drobnú úlohu kriminalistu, ktorý príde zatknúť hlavného hrdinu, si zahral v komédií Vrchní, prchni! (1980) z dielne scenáristu Zdeňka Svěráka a režiséra Ladislava Smoljaka. Věra Chytilová ho obsadila do filmu Kalamita (1981).

Väčší herecký priestor Rösnerovi ponúkol Juraj Herz vo filme Straka v hrsti (1983) známom okrem iného aj hudbou Michaela Kocába a Michala Pavlíčka. Otakar Vávra ho obsadil do filmov Oldřich a Božena i Komediant (oba z roku 1984). Detskému publiku boli venované snímky Veselé vánoce přejí chobotnice a Chobotnice z II. patra (1986). V roku 1992 si Rösner zahral v obľúbenom filme Černí baroni režiséra Zdeňka Sirového.

Boris Rösner a Hana Maciuchová v snímke Nebožtík si nepřál květy (Zdroj: Photo © Česká televize / Miroslav Pospíšil)
Zobraziť galériu (3)
Boris Rösner a Hana Maciuchová v snímke Nebožtík si nepřál květy (Zdroj: Photo © Česká televize / Miroslav Pospíšil)  (Zdroj: Photo © Česká televize / Miroslav Pospíšil)

Viac hereckých príležitostí priniesla Borisovi Rösnerovi televízia a jej inscenácie ako Anglický biftek s českou oblohou (1979), Povídky malostranské: Doktor Kazisvět (1984), Přes padací mosty (1991), S vyloučením veřejnosti (1992) alebo Hodina tance a lásky (2003). Televíznym divákom bol známy aj zo seriálov Lekár umierajúceho času (1983), Sanitka (1984), Synové a dcery Jakuba skláře (1985), Ďábel v Praze (1996) a iných.

Herca od útleho detstva sprevádzali vážne zdravotné ťažkosti

Ako trojročný oslepol na jedno oko, keď mu do neho vletela črepina z rozbitej žiarovky. Kvôli tomu trpel po celý život migrénou. Ako silnému fajčiarovi mu lekári diagnostikovali rakovinu pľúc. Posledné obdobie svojho života strávil na invalidnom vozíku. Aj v tomto zdravotnom stave však naďalej uvažoval o svojej hereckej a režisérskej práci.

Za svoje herecké umenie získal Boris Rösner viacero ocenení, medzi inými Cenu Františka Filipovského (1997) za dabing filmu Na východ od ráje a v roku 2006 mu udelili Medailu Za zásluhy I. stupňa in memoriam. Boris Rösner zomrel 31. mája 2006 v Kladne vo veku 55 rokov. Bol autorom vlastných memoárov Súboje Borisa Rösnera (1994, 2004) a Boris Rösner: Život ako divadlo (2007).

Viac o téme: Boris Rösner
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu