Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

FOTO Angelina Jolie predáva svojho miláčika: Pozrite na tú nádheru, je jediný svojho druhu

Angelina Jolie Zobraziť galériu (2)
Angelina Jolie (Zdroj: TASR/Ettore Ferrari/ANSA via AP)

Americká herečka Angelina Jolie chce v aukcii predať jediný obraz, ktorý namaľoval niekdajší britský ministerský predseda Winston Churchill za 2. svetovej vojny. Podľa odhadov by za neho mohla dostať až 3,4 milióna dolárov (2,84 milióna eur). Churchill obraz nazvaný Veža mešity Kutubíja namaľoval v januári 1943, kedy sa v Maroku zúčastnil konferencie v Casablance.

Spolu s americkým prezidentom Franklinom D. Rooseveltom sa na nej dohodol na ďalšej stratégii proti nacistickému Nemecku. Obraz vznikol v marockom Marakéši. Churchill ho potom venoval Rooseveltovi a maľba sa neskôr dostala do zbierky Jolie. "Je to jediný obraz, ktorý Churchill namaľoval za druhej svetovej vojny. Možno ho povzbudili nedávne úspechy spojencov v krajine, ktoré považoval za jedny z najkrajších na svete," poznamenal k predaju riaditeľ aukčného domu Christie's Nick Orchard.

Miroslav Donutil má covidový pokoj: Premiéry sa dočká na svoje jubileum

Na konferencii v Casablance sa obaja politici zhodli na tom, že od mocností Osi, teda Nemecka, Talianska a Japonska prijmú jedine bezpodmienečnú kapituláciu. Aukčná sieň Christie's oznámila, že obraz k predaju prijala z rodinnej zbierky Jolie, kam sa dostal v roku 2011. Detaily k tomu, ako ho herečka získala, sieň neuviedla. Do predaja pôjde dielo 1. marca.

Churchill v Maroku maľoval už pred vojnou, ale ten s vežou mešity Kutubíja je jediný, o ktorom je známe, že vznikol medzi rokmi 1939 a 1945. Churchill sa maľbe venoval už skôr a v roku 1921 mal výstavu v Paríži. Do konca života namaľoval stovky plátien, z ktorých sa niektoré dostali do súkromných zbierok, ďalšie sú k videniu v rodinnom sídle Chartwelle v Kente.

Obraz s názvom Tower
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Viac o téme: Angelina JolieWinston ChurchillObraz
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu