Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Legenda Hollywoodu a otec Michaela Douglasa: Dožil sa 103 rokov a založil herecký klan!

(Zdroj: SITA/AP/Chris Pizzello/Invision)

Herec, producent a režisér Kirk Douglas patril k legendám amerického aj svetového filmu a v jeho bohatej filmografii snáď nie je žáner, ktorý by neskúsil. Hoci do prvej hollywoodskej hereckej ligy patril najmä v 50. až 60. rokoch minulého storočia, pred kamerou stál aj v novom storočí. Nestor hereckého klanu, z ktorého sa najviac preslávil jeho syn Michael Douglas, zomrel 5. februára 2020 vo veku 103 rokov.

Narodil sa ako Issur Danielovitch (rusky Iser Danijelovič) 9. decembra 1916 v Amsterdame v štáte New York do rodiny chudobných ruských židovských prisťahovalcov. Od mladosti sa Douglas venoval divadlu, boxu a grécko-rímskemu zápasu, absolvoval tiež hereckú prípravu na Americkej akadémii dramatických umení v New Yorku a v roku 1941 sa objavil prvýkrát na Broadwayi. Pri filme debutoval v roku 1946.

Bohatá filmografia

Douglasová bohatá filmografia obsahuje viac ako deväťdesiat filmov. Vďaka drsnej a ostro rezanej tvári s výrazným jamkou na brade, prenikavému pohľadu, atletickej postave a rozložitej chôdzi bol najčastejšie obsadzovaný do rolí tvrdých mužov. Douglas na seba výrazne upozornil v roku 1949 hlavnou rolou boxera v dráme Šampión, za ktorú bol prvýkrát nominovaný na Oscara.

Ďalšie dve nominácie na túto cenu mu vyniesli role vo filmoch Mesto ilúzií (1952) a Smäd po živote (1956). Prestížnej ceny sa však dočkal až v roku 1995 za celoživotné dielo. Jednou z najslávnejších Douglasových rolí je postava vodcu vzbúrených otrokov Spartakus v slávnej snímke z roku 1960. Herec bol dvakrát ženatý, narodili sa mu celkom štyri deti. Najznámejší syn Michael tvorí s manželkou Catherine Zeta-Jones prominentný hollywoodsky pár.

Viac o téme: Kirk DouglasMichaeal Douglas
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu