Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Život hviezdy filmu Odviate vetrom: Po smrti manželky bojoval vo vojne, Hitler na neho vypísal odmenu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Photo © Warner Bros. Pictures)

Som len šťastný prostý človiečik, ktorému sa podarilo byť v správny čas na správnom mieste, vyhlásil o sebe jeden z najvýznamnejších amerických hercov 20. storočia Clark Gable. Od narodenia umelca považovaného v tridsiatych rokoch minulého storočia za kráľa Holywoodu v pondelok 1. februára uplynulo 120 rokov.

Clark Gable, celým menom William Clark Gable sa narodil 1. februára 1901 v meste Cadiz v americkom štáte Ohio. Matka mu zomrela keď mal niekoľko mesiacov, jeho otec pracoval na ropných poliach. V šestnástich rokoch Gable opustil strednú školu a zamestnal sa v továrni na pneumatiky. Živil sa tiež ako predavač či drevorubač.

Rodák z Ohia sa hercom túžil stať od mladosti. Vášeň pre herectvo v ňom vzplanula najmä po zhliadnutí divadelnej hry The Bird of Paradise. Začínal v divadle, v roku 1924 ako dvadsaťtriročný adept múzy Thálie odišiel skúsiť šťastie do Hollywoodu, kde o neho ale spočiatku valný záujem nebol. Pred kamerou začínal Clark Gable ešte v ére nemého filmu, kedy sa ale objavil len v niekoľkých menších rolách. Až účinkovanie v niekoľkých divadelných hrách mu vynieslo zmluvu so štúdiom Metro-Goldwyn-Mayer. A v 30. rokoch minulého storočia už išiel z role do role.

Clark Gable a Claudette Colbert v snímke Stalo sa jednej noci (Zdroj: Photo © Columbia Pictures Corporation)
Zobraziť galériu (3)
Clark Gable a Claudette Colbert v snímke Stalo sa jednej noci (Zdroj: Photo © Columbia Pictures Corporation)  (Zdroj: Photo © Columbia Pictures Corporation)

Medzi svetovými vojnami bol jednou z najväčších filmových hviezd. V roku 1931 sa stal dobre platenou hviezdou Hollywoodu. Len počas tohto roka sa objavil v trinástich filmoch a viaceré mu priniesli divácky úspech. 

Galantný elegán s fúzikmi a vždy upravenými vlasmi získal už v roku 1934 Oscara za úlohu vo filme Stalo sa jednej noci. Najväčší úspech - a nomináciu na ďalšieho Oscara - mu priniesla postava svetáckého Rhetta Butlera v legendárnej romanci Odviate vetrom (1939). Charizmatického Butlera potom už žiadna ďalšia Gableova rola nepredčila.

Na archívnej snímke  Clark Gable v úlohe Rhetta Butlera a Vivien Leighová ako predstaviteľka Scarlett O´Harovej (Zdroj: TASR/AP)
Zobraziť galériu (3)
Na archívnej snímke Clark Gable v úlohe Rhetta Butlera a Vivien Leighová ako predstaviteľka Scarlett O´Harovej (Zdroj: TASR/AP)  (Zdroj: TASR/AP)

Po tragédii vstúpil do vojenského letectva, Hitler na jeho zostrelenie vypísal odmenu

V osobnom živote Gable veľa pokoja nezažil, bol niekoľkokrát ženatý, šťastný bol vraj ale len s herečkou Carol Lombardovou, ktorá zahynula pri zrútení lietadla v roku 1942. Stalo sa tak cestou z Indiany – a keďže cieľom cesty bolo získať finančné prostriedky pre armádu, považuje sa herečka za prvú americkú ženskú obeť 2. svetovej vojny.

Aby sa Clark Gable dokázal vyrovnať so stratou, prihlásil sa k americkému letectvu a počas služby sa rozhodne neskrýval v zázemí. Zapojil sa do náletov, nemecký kancelár Adolf Hitler dokonca nariadil vypísať odmenu pre pilota, ktorému sa podarí herca zostreliť. Clark Gable dosiahol hodnosť majora, získal viacero vojenských vyznamenaní a vrátil sa do vlasti. Po roku 1945 sa síce vrátil k filmu, výraznejší úspech už na neho ale nečakal. 

Zomrel ako 59-ročný na infarkt. Až po smrti, v marci 1961, sa narodil jeho jediný syn John Clark, ktorého mal so svojou piatou ženou Kay. S herečkou Lorettou Young mal tiež dcéru Judy Lewis (1935-2011).

Viac o téme: Clark Gable
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu