Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nezameniteľný Miroslav Donutil jubiluje: Hercom sa stal z nedopatrenia... 43 rokov je verný jedinej

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

K najslávnejším rolám Miroslava Donutila patrí ľahko despotický major Šebek z obľúbených Pelíškov, televízni diváci ho poznajú ako rázovitého doktora Martina z rovnomenného seriálu. Je hercom mnohých polôh, ktoré uplatnil vo filmových komédiách Nuda v Brne a Tankový prapor, drámach Želary či Fany, v divadelných inscenáciách a rozhlasových reláciách aj ako moderátor. V nedeľu 7. februára oslávi sedemdesiatiny.

Korene má Donutil na Vysočine a slávu prvýkrát ochutnal v moravskej metropole, v dodnes cenenom provázkovském predstavení Balada pre banditu. Z divadelného príbehu o Nikolovi Šuhajovi vyšiel režisér Vladimír Sís, ktorý v roku 1978 muzikál úspešne previedol na filmové plátno.

Jiří Suchý nazval Donutila klaunom z božej milosti a vyhlásil, že jeho Truffaldino v Sluha dvoch pánov Carla Goldoniho spôsobil, že sa v Národnom divadle aj so všetkým publikom naozaj nekontrolovane smial, čo sa mu stáva naozaj málokedy.

Miroslav Donutil (Zdroj: TASR/Štefan Puškáš)
Zobraziť galériu (5)
Miroslav Donutil (Zdroj: TASR/Štefan Puškáš)  (Zdroj: TASR/Štefan Puškáš)

Táto situačná komédia mala premiéru v roku 1994 a po 14 rokoch prekonala v počte repríz v tomto divadle dovtedy najhranejšiu Mačací hru s Danou Medřickou. Derniéra a zároveň 600. repríza inscenácie sa odohrala v decembri 2016.

Tvrdí, že hercom sa stal z nedorozumenia

Absolvent JAMU Donutil patrí do silnej hereckej generácie, ktorá sa začiatkom 70. rokov zrodila v Brne. Pôvodne chcel byť lesník a chodiť so psom medzi stromami, nakoniec zvíťazilo herectvo, s ktorým mal skúsenosti z amatérskeho súboru Debakel: "V ňom som odohral svoju prvú hlavnú úlohu, a to v Cimrmanovej hre Akt, po čom som na naliehanie oboch principálov išiel skúsiť prijímacie skúšky na JAMU - a ono to vyšlo. Vlastne som hercom z nedopatrenia..." povedal k tomu.

Profesionálne skúsenosti začal zbierať v Divadle na provázku, ktorému nakoniec zostal verný 17 rokov. "Všetko bolo postavené na entuziazme, nadšení, na mladosti, obetavosti, búrlivých večierkoch, zájazdoch do sveta a hlavne pospolitosti. Celé divadlo držalo pohromade, trávili sme spolu všetok čas," spomínal raz.

Miroslav Donutil (Zdroj: TASR - Dušan Hein)
Zobraziť galériu (5)
Miroslav Donutil (Zdroj: TASR - Dušan Hein)  (Zdroj: TASR - Dušan Hein)

Jeho prestup do pražského Národného divadla v roku 1990 mnohých prekvapil. "V Brne budeš chýbať a v Prahe prebývať," povedal mu vraj vtedy Bolek Polívka, sám Donutil to ale videl inak. "Odchod z Provázku sa trafil do doby, ktorá si rýchle a zásadné rozhodnutia vyžadovala. Vedel som, že rok 1989 je vhodný pre zmenu. Niektorí zmenili kabáty, ja len šatňu," komentoval svoje kľúčové rozhodnutie.

"Z experimentálneho mladého divadla, ktoré pomaly starlo, som prešiel do starého divadla, ktoré potrebovalo omladnúť," opísal svoju motiváciu. V Národnom divadle začínal v ruskej klasike - Strýčku Váňovi - a na konte má aj rad shakespearovských rolí, nezabudnuteľný bol aj ako Archie Rice v Osbornovom Komikovi. V zlatej kapličke zotrval do roku 2013 a odohral tu dvadsaťpäť veľkých rolí.

Po príchode do Prahy dostal aj príležitosť k filmu

Na začiatku 90. rokov zažiaril ako nadporučík Růžička v Tankový prapor (1991) alebo poručík Troník v Čierných Baronech (1992), v roku 1999 si odniesol Českého leva za vedľajšiu rolu v moralite Věry Chytilovej Pasti, pasti, pastičky. Za zmienku stojí aj prepis Vieweghovho Románu pre mužov z roku 2010.

Zľava Miroslav Donutil, Roman Skamene, Vítězslav Jandák, Jiří Kodeš a Simona Chytrová v snímke Tankový prapor (Zdroj: Photo © Bonton Home Video)
Zobraziť galériu (5)
Zľava Miroslav Donutil, Roman Skamene, Vítězslav Jandák, Jiří Kodeš a Simona Chytrová v snímke Tankový prapor (Zdroj: Photo © Bonton Home Video)  (Zdroj: Photo © Bonton Home Video)

Od polovice 90. rokov je Miroslav Donutil stále prítomný aj na českej verejnoprávnej obrazovke. Najprv využil svojho rozprávačské nadanie, pre ktoré je prirovnávaný k Vladimírovi Menšíkovi, neskôr si pozýval hostí do relácie Na kus reči. A natáčal vlastný televízny cyklus poviedok 3 + 1 s Miroslavom Donutilom.

Predlohou seriálu Doktor Martin bol rovnomenný britský seriál: "Bývalá významná pražská doktorská kapacita, docent veľkého kalibru, sa dostane do malej beskydskej dedinky, kam jazdieval ako chlapec za tetou na prázdniny. Tam začne robiť obvodného lekára," povedal Donutil o svojej úlohe.

Miroslav Donutil ako Doktor Martin v rovnomennom seriáli (zdroj: Photo © Česká televize / Martina Vedralová)
Zobraziť galériu (5)
Miroslav Donutil ako Doktor Martin v rovnomennom seriáli (zdroj: Photo © Česká televize / Martina Vedralová)  (Zdroj: Photo © Česká televize / Martina Vedralová)

V manželstve je 43 rokov, syn pokračuje v jeho šľapajách

Jeho zatiaľ posledným filmom je nedávno dokončený titul režiséra a scenáristu Olma Omerzua s pracovným názvom Atlas vtákov. Uplatnil sa aj v dabingu, kde hlas prepožičal filmovým hviezdam ako sú Kevin Costner, Gérard Depardieu, Philippe Noiret alebo podľa jeho názoru trochu opomínaný poľský herec Jerzy Stuhr.

Donutil je od roku 1977 ženatý, s manželkou Martinou majú dvoch synov. Mladší syn Martin sa tiež venuje herectvu. V rodnej Třebíči mu predvlani vo februári odhalili bronzovú bustu, ktorej autorom je akademický sochár Sebastian Wojnar.

Viac o téme: Miroslav Donutil
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu