Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rana pre filmový svet! Zomrel oscarový herec, ktorý sa preslávil muzikálom Za zvukov hudby

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA/Photo by Chris Pizzello/Invision/AP, File)

Vo veku 91 rokov v piatok zomrel v Spojených štátoch kanadský herec Christopher Plummer. S odvolaním sa na jeho manažéra o tom informovala agentúra AP. V roku 2012 získal Plummer Oscara za film Začiatky. Stal sa vtedy najstarším hercom, ktorý kedy ocenenie americkej filmovej akadémie dostal. Známy je Plummer tiež rolou kapitána von Trapp v muzikáli Za zvukov hudby z roku 1965.

Plummer zomrel vo svojom dome v americkom štáte Connecticut. Hercov manažér Lou Pitt uviedol, že s ním v okamihu smrti bola manželka, britská herečka Elaine Taylorová.

Narodil sa 13. decembra 1929 v Toronte a pôvodne chcel byť koncertnom pianistom, čomu sa tiež v detstve venoval. Už počas stredoškolských štúdií sa ale začal viac zaujímať o divadlo ako o hudbu. Najprv sa stal členom súboru divadla v Ottawe a v roku 1953 už debutoval na Broadwayi.

Archívna snímka Christophera Plummera z roku 2007 (Zdroj: TASR/AP Photo/Frank Franklin II, File)
Zobraziť galériu (6)
Archívna snímka Christophera Plummera z roku 2007 (Zdroj: TASR/AP Photo/Frank Franklin II, File)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Franklin II, File)

Postupom rokov sa vypracoval na jedného z najväčších anglicky hovoriacich shakespearovských hercov a v divadle hral skoro všetky mužské shakespearovské postavy s výnimkou Falstaffa. Dvakrát získal divadelnú cenu Tony (1974 a 1997) a dvakrát televíznu cenu Emmy (1977 a 2004).

Jeho filmová kariéra začala filmom Sidneyho Lumeta, ktorý ho obsadil ako mladého spisovateľa vo filme Stage Struck (1958). Počas svojej kariéry sa presadil ako predstaviteľ šľachticov, dôstojníkov i skutočných historických postáv. Zahral si napríklad vo veľkofilme Waterloo Sergeja Bondarčuka (1970).

Jack Hawkins a Christopher Plummer v snímke Waterloo (Zdroj: Photo © Mosfilm)
Zobraziť galériu (6)
Jack Hawkins a Christopher Plummer v snímke Waterloo (Zdroj: Photo © Mosfilm)  (Zdroj: Photo © Mosfilm)

Plummer si zahral v desiatkach filmov

Najväčšiu slávu mu priniesol muzikál Za zvukov hudby, v ktorom stvárnil po boku Julie Andrewsovej úlohu ovdoveného rakúskeho baróna von Trapp. Sám Plummer film nemal príliš v láske. "Je to hrozné, sentimentálne a ulepené. Museli sme sa hrozne snažiť, aby sme tam dostali aspoň kvapôčku humoru," povedal v roku 2011 denníku The Hollywood Reporter.

Julie Andrews a Christopher Plummer v muzikáli Za zvukov huby (Zdroj: Photo © 20th Century Fox)
Zobraziť galériu (6)
Julie Andrews a Christopher Plummer v muzikáli Za zvukov huby (Zdroj: Photo © 20th Century Fox)  (Zdroj: Photo © 20th Century Fox)

V 70. rokoch minulého storočia si zahral Plummer vyslúžilého lupiča v komédii Návrat Ružového pantera (1975) alebo detektíva Sherlocka Holmesa v kriminálnom filme Vražda na úrovni (1979). 

Značné uznanie mu priniesli aj jeho kreácie v televízii, okrem iného v seriálovej adaptácii románu Arthura Haileyho Peňazomenci (1976) či v seriáli Vtáky v tŕní (1983) alebo v hlavnej úlohe multimilionára Alexandra Addingtona, ktorý bránil svoje impérium a svoju rodinu v napínavom seriáli Protiúder (1990).

V roku 2012 sa stal najstarším hercom, ktorý získal Oscara

Po roku 2000 zaujal napríklad v snímke Posledná nedeľa (2009), kde stvárnil ruského spisovateľa Leva Tolstého v záverečnom období jeho života. Za túto rolu bol prvýkrát nominovaný na Oscara. Zlatej sošky sa ale dočkal až v roku 2012, kedy ju získal za vedľajšiu úlohu vo filme Začiatky.

Christopher Plummer drží v roku 2012 Oscara za film Začiatky (Zdroj: SITA/AP Photo/Joel Ryan, File)
Zobraziť galériu (6)
Christopher Plummer drží v roku 2012 Oscara za film Začiatky (Zdroj: SITA/AP Photo/Joel Ryan, File)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Joel Ryan, File)

Plummer si zahral tiež titulnú úlohu vo filme Imaginarium Dr. Parnassa (2009), hral aj v dráme Muži, ktorí nenávidia ženy (2011), v hudobnej komédii Druhá miazga (2015), v roadmovie Traja na ceste (2018) a v kriminálnej komédii Na nože (2019).

V roku 2017 nahradil Plummer v dokončovanom filme Všetky prachy sveta predstaviteľa jednej z hlavných rolí Kevina Spaceyho, ktorý bol niekoľkými ľuďmi obvinený zo sexuálneho obťažovania mužov. Režisér filmu Ridley Scott pretočil všetky scény sa Spaceym zhruba mesiac a pol pred uvedením snímky do kín.

Christopher Plummer v snímke Na nože (Zdroj: Photo © Universum Film)
Zobraziť galériu (6)
Christopher Plummer v snímke Na nože (Zdroj: Photo © Universum Film)  (Zdroj: Photo © Universum Film)

Viac o téme: Christopher Plummer
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu