Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šarlatán môže zabojovať o Oscara: Trojan má dvojnásobnú radosť! Ak sa to podarí, bude to enormný úspech

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP/Joerg Carstensen/DPA)

Herec Ivan Trojan má kvôli synovi Jozefovi dvojnásobnú radosť z úspechu filmu Šarlatán v boji o Oscara. Šarlatán bol zahrnutý do užšieho výberu na Najlepší medzinárodný hraný film. Z necelej stovky prihlásených filmov sa tak ocitol medzi 15 vybranými.

Trojan stvárnil liečiteľa a bylinkára Jána Mikoláška, pričom musel obsiahnuť tri časové obdobia. Preto v prvom hrá jeho syn Jozef. "Pre syna je to na začiatku jeho hereckej kariéry obrovský úspech. Je to naše spoločné dielo. O to viac si to vážim, že jeden bez druhého by sme neboli ten Jan Mikolášek, aký je," povedal Ivan Trojan, ktorý už skôr označil Mikoláška za najzložitejšiu postavu, akú kedy vo filme hral.

Na kasting sa prihlásil bez vedomia svojho otca

Na začiatku tohto roku si Ivan a Josef Trojanovci za herecké úlohy vo filme Šarlatán odviezli z Berouna cenu Trilobit 2020. Josef sa na kasting prihlásil bez vedomia svojho otca a Trojan sa o účasti svojho syna dozvedel až od produkcie. "Od začiatku bolo jasné, že Ivan nemôže zahrať všetky fázy Mikoláškovho života. Netušila som, že jeden zo štyroch Ivanových synov je nadaný herec a že je mu tak podobný. Sú si podobní nielen fyzicky, ale aj charakterovo. Nechýba im zodpovednosť, čo je ich dôležitá vlastnosť," konštatovala pred časom režisérka úspešného filmu Agnieszka Holland.

Slávnostný ceremoniál v poradí 93. ročníku cien americkej Akadémie filmového umenia a vied sa uskutoční 25. apríla v Los Angeles. Nominácie budú zverejnené 15. marca. "Z postupu filmu Šarlatán do užšieho výberu máme veľkú radosť a držíme palce, aby postúpil aj do pätice nominovaných. Považujem za veľký úspech, že sa po roku dostal do užšieho výberu na Oscara opäť český film," povedal Ivo Mathé, prezident Českej filmovej a televízna akadémia, ktorej členovia Šarlatána do boja o Oscara vyslali. V minulom roku o Oscara usiloval film Václava Marhoula Nafarbené vtáča.

Režisérka s Oscarom nepočíta

Koprodukčná dráma Šarlatán, ktorá ponúka pohľad na strhujúci život výnimočného muža obdareného liečiteľskými schopnosťami na pozadí dobových udalostí, nepatrí podľa Hollandovej medzi favoritov na zisk sošky pozláteného plešouna. "Vidím tam dvoch favoritov, takže to bude ťažké a s celkovým víťazstvom a Oscarom skôr nepočítam. Je tam niekoľko skutočne veľmi silných filmov a ten náš je taký komorný. Ale človek nikdy nevie," podotkla Hollandová. "Nemám žiadne očakávania, a keby to vyšlo, tak by to už naozaj bol enormný úspech. Ale aj takto je to veľký úspech pre český film," dodal Trojan.

Šarlatán môže zabojovať o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Photo © Marlene Film Production)

V minulom roku bol do boja na Oscara vyslaný film Václava Marhoula Nafarbené vtáča, ktorý sa prebojoval medzi najlepších desať filmov. Za takmer storočnú históriu Oscarov sa podarilo cenu za najlepší cudzojazyčný film získať dvom československým a jednému českému filmu. V roku 1965 to bol Obchod na korze Jána Kadára a Elmara Klosa. O dva roky neskôr zvíťazili Ostro sledované vlaky Jiřího Menzela a v roku 1996 Kolja Jana Svěráka.

Šesť ďalších českých filmov potom postúpilo do najužšej nominácie: Lásky jednej plavovlásky Miloša Formana v roku 1966 a Hoří má panenko toho istého režiséra o dva roky neskôr. Druhýkrát išiel do boja o Oscara Jiří Menzel roku 1986 s filmom Vesničko má středisková, naopak svoju prvú nomináciu získal Jan Svěrák za Obecní školu v roku 1991. Roku 2000 vyšiel do Los Angeles Jan Hřebejk s nominovaným filmom Musíme si pomáhať a roku 2003 zaujali akademikov Želary Ondreja Trojana.

Viac o téme: Ivan TrojanŠarlatán
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu