Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tri filmy za jeden rok a potom smrť: Autonehoda zničila jeden z najväčších hereckých talentov

(Zdroj: Photo © Warner Bros.)

Svojou nahnevanosťou a vzdorom proti zabehnutým poriadkom vystihol americký herec James Dean dokonale pocity vtedajší mladej generácie. A stačili mu k tomu iba tri filmy v rozmedzí jediného roka. Viac nestihol. Jeden z najväčších talentov svojej doby sa zabil v aute v dvadsiatich štyroch rokoch.

"Herectvo je pre mňa najlogickejší spôsob, ako sa zbaviť neurózy," hovoril Dean. "Hrám sa na hercov, aby som vyjadril prízraky a drámy, v ktorých zajatí žijem." Do rolí vložil sám seba, svoje vnútorné zvary, zraniteľnosť, opustenosť a nedostatok lásky.

Prvou z trojice veľkých rolí bol odstrčený syn amerického farmára Cal Trask vo filme Na východ od raja (1955) Elii Kazan. V bezútešnom prostredí kalifornských fariem tu Dean podal fascinujúci obraz problematického mladíka. Jeho predstavenie mu vynieslo posmrtnú nomináciu na Oscara - prvú v histórii udeľovania tejto ceny.


Mohlo by vás zaujímať: Kedysi príťažlivý búrlivák má 80: FOTO Život plný alkoholu a drog... Priznanie, čo ho k tomu viedlo


Druhou úlohou bol Jim Stark, Rebel bez príčiny z rovnomenného filmu (1955), ďalší vzbúrenec proti rodičovskej autorite, ktorý ide vlastnou divokou cestou. A tretí bol mladý obyčajný rančer Jett Rink, z ktorého sa stane mocný Texasan súperiaci so svojím bývalým zamestnávateľom v snímke Gigant (1956).

Tento film, za ktorý získal ďalšiu nomináciu na Oscara, už ale Dean na plátne vidieť nemohol. Hoci mal so spoločnosťou Warner Brothers uzavretú zmluvu na deväť filmov počas nasledujúcich šiestich rokov, 30. septembra 1955 sa vo svojom striebornom Porsche Spyder prihnal na osamelej horskej diaľnici pre vlastnú smrť. Na križovatke sa zrazil s iným autom, jeho vodič prežil, Dean bol na mieste mŕtvy.

"Nikdy som nevidel tak zapáleného herca s extrémnou koncentráciou a výnimočnou predstavivosťou," vyhlásil o Deanovi Marlon Brando, jeho veľký vzor. "Poškodená, ale krásna duša nášho veku," dodal iný pop-kultúrne idol Andy Warhol. Fenomén Jamesa Deana, ktorý fascinuje dodnes, bol zachytený vo filmových dokumentoch a životopisných knihách.

Viac o téme: James Dean
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu