Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Perinbaba by mala 100 rokov: Taliansku herečku preslávili oveľa známejšie kúsky

(Zdroj: Photo © Omnia Film München)

Talianska herečka Giulietta Masino, ktorá sa narodila 22. februára 1921, si srdcia divákov získala najmä svojimi podmanivými detskými očami a odzbrojujúcim úsmevom.

Jedna z najpopulárnejších talianskych herečiek prežila celé polstoročie v manželstve so slávnym režisérom Federikom Fellinim a natočila s ním sedem filmov, z ktorých k najznámejším patria snímky Cesta, Cabiriine noci, Giulietta a duchovia alebo Ginger a Fred.

Už za svojich štúdií na rímskej univerzite bola Giulietta členkou tamojšieho divadelného súboru. V roku 1942 začala pracovať v rozhlase, kde sa zoznámila so svojím budúcim manželom, a o štyri roky neskôr debutovala vo filme. Svetového úspech dosiahla rolou Gelsomino, prostoduchého dievčaťa klaunského zjavu putujúceho po svete, vo filme Cesta (La Strada) v roku 1954. Aj jej ďalšia rola rímskej prostitútky vo filme Cabiriine noci, režírovaného tiež Fellinim v roku 1956, jej priniesla veľkú popularitu.


Mohlo by vás zaujímať: 35. výročie obľúbenej Perinbaby: Taliani ju videli prví... TOTO o nej prezradil Jakubisko!


Potom hrala vo filme Giulietta a duchovia. V šesťdesiatych rokoch odišla z filmového diania, ale k filmu sa ešte vrátila v roku 1985, kedy hrala hlavnú úlohu vo Felliniho filme Ginger a Fred po boku Marcella Mastroianniho.

Celkom vo filme stvárnila nad tridsať postáv. Jednou z jej posledných rolí bola titulná úloha Pani Zimy v koprodukčnej rozprávke Perinbaba (1985) slovenských režiséra Juraja Jakubiska, Felliniho veľkého obdivovateľov a priateľa. V roku 1986 bola hosťom Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch.

Zomrela 23. marca 1994 vo veku 73 rokov len necelých päť mesiacov po smrti svojho manžela.

Viac o téme: PerinbabaGiulietta Masino
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu