Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ceny Českého leva sú rozdané: Najlepší Trojan so Šarlatánom... Ovládol ich však TENTO film

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Photo © Marlene Film Production)

Filmové ceny Český lev za rok 2020 vyhral životopis liečiteľa Šarlatán, ktorý bude bojovať aj o Oscara. Cenu pre herca v hlavnej úlohe dostali Ivan Trojan za Šarlatána a Magdaléna Borová za Krajinu v tieni, vo vedľajšej úlohe získali ocenenie Jiří Mádl za Modelára a Petra Špalková za Krajinu v tieni.

Cenu za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe si z udeľovania Českých levov odniesol Ivan Trojan za rolu vo filme Agnieszky Hollandovej Šarlatán. Ivan Trojan má za svoje herecké výkony po sobotu už sedem sošiek spojených s výročnou filmovou cenou. Film rozprávajúci pohnutý osud nejednoznačnej osobnosti liečiteľa Jana Mikoláška premenil tiež nomináciu v kategórii najlepšia kamera, kedy si cenu odniesol Martin Štrba.

Cenu za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe dostala v sobotu Magdaléna Borová za rolu vo filme Krajina ve stínu. Ocenenie pre najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe dostal pri udeľovaní cien Český lev Jiří Mádl za rolu vo filme Modelář. Na cenu bol predtým nominovaný už štyrikrát, nebolo to ale za herecký výkon, dvakrát by nominovaný za réžiu a dvakrát za scenár. Cenu pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe dostala Petra Špalková za svoju rolu vo filme Krajina ve stínu. 

Jiří Mádl vo filme Modelář (Zdroj: Photo © Falcon)
Zobraziť galériu (4)
Jiří Mádl vo filme Modelář (Zdroj: Photo © Falcon)  (Zdroj: Photo © Falcon)

"Taký pocit človeka nikdy neomrzí," priznal sedemnásobný víťaz Českých levov Ivan Trojan. Magdaléna Borová ďakovala tvorcom za odvahu, s akou otvorili "bolestivú tému" konca vojny. Jiří Mádl spomínal, ako v Modelárovi repoval, Petra Špalková na diaľku popriala pevné zdravie a pridala prianie "Nech žije film".

Najlepší celovečerný film roku 2020 je Šarlatán

Ako najlepší celovečerný film roku 2020 zvolila Česká filmová a televízna akadémia snímku Šarlatán. Cenu Český lev si z pražského Rudolfina odniesli producenti Šárka Cimbalová a Kevan Van Thompson. Akademici snímke udelili tiež cenu za réžiu, ktorú si na diaľku on-line prevzala Agnieszka Holland, cenu za najlepšiu kameru pre Martin Štrba a cenu za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe, ktorú stvárnil Ivan Trojan, a zvuk.

Šarlatán mal spolu s filmom režiséra Slávka Horáka Havel inšpirovaným životom Václava Havla po 14 nomináciách. Najviac nominácií mal film Krajina ve stínu, pozbieral ich 15. Premenil cenu za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej aj vedľajšej úlohe, najlepší scenár, strih, hudbu a kostýmy.

Snímka z filmu Krajina ve stínu (Zdroj: Photo © Bontonfilm)
Zobraziť galériu (4)
Snímka z filmu Krajina ve stínu (Zdroj: Photo © Bontonfilm)  (Zdroj: Photo © Bontonfilm)

Najviac Levov však vyhrala Krajina v tieni, ktorá má popri cene pre Borovú a Špalkovú aj najlepší scenár, ktorý napísal Ivan Arsenjev, kostýmy, ktoré vytvorila Zuzana Bambušek Krejzková, strih, o ktorý sa postaral Jan Daňhel, a hudbu, ktorú zložil Jakub Kudláč. Najlepším dokumentom sa stal film Barbory Chalupovej a Víta Klusáka V sieti.

Odovzdávanie sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia

Odovzdávanie cien Český lev moderoval už tretíkrát herec Václav Kopta, ktorý hneď na úvod pripomenul, že kým minule sa rok 2019 oslavoval ako divácky najúspešnejší, rok 2020 bol kvôli zatvoreným kinám naopak najhorší. Tohtoročný večer Levov sa niesol v znamení pocty lekárom.

Tohtoročný 28. ročník udeľovania Českých levov sa konal v pražskom Rudolfíne kvôli opatreniam zavedeným proti šíreniu koronavírusu za zvláštnych bezpečnostných opatrení a bez takmer tisícky inokedy prítomných divákov. Na mieste boli len asi dve stovky ľudí, predovšetkým nominovaných alebo postupujúcich. Všetci museli podstúpiť test na Covid-19, rádovo niekoľko ľudí kvôli pozitívnemu výsledku usporiadatelia na ceremoniál nepustili.

Cenu za mimoriadny prínos kinematografii má režisér Hynek Bočan

Cenu za mimoriadny prínos českej kinematografii dostal režisér a scenárista Hynek Bočan. Osemdesiatdvaročný tvorca sa preslávil celým radom celovečerných filmov a seriálov. Zvláštnou a oceňovanou kapitolou jeho tvorby je spolupráca s bývalým politickým väzňom, spisovateľom a scenáristom Jiřím Stránským.

Z ich spoločnej dielne pochádza napríklad film Bumerang alebo seriál Zdivočelá země, ktorá realisticky dokumentuje škaredosť komunistického režimu. Bočan za svoje dielo získal aj ceny na prestížnych festivaloch v zahraničí.

Filmová akadémia ocenila tri projekty ako mimoriadne počiny

Cenu za mimoriadny počin v oblasti audiovízie dostali dnes pri udeľovaní výročných filmových cien Český lev všetky tri nominované projekty. Cenu si odniesli tvorcovia internetového seriálu #martyisdead, ktorý koncom minulého roka získal ako prvý český seriál medzinárodnú cenu Emmy v kategórii krátkych seriálov. Filmová akadémia ocenila tiež projekt Film Naživo a Televízia Naživo a filmové múzeum NaFilm.

Snímka z internetového seriálu #martyisdead (Zdroj: Repro foto mall.tv/martyisdead)
Zobraziť galériu (4)
Snímka z internetového seriálu #martyisdead (Zdroj: Repro foto mall.tv/martyisdead)  (Zdroj: Repro foto mall.tv/martyisdead)

Prvýkrát sa udelovali ceny za najlepší krátky film a za najlepší animovaný film

Cenu za najlepší študentský film získal Adam Martinec za film Anatomie českého odpoledne. Tvorca dostal aj cenu za najlepší krátky film, ktorá sa tento rok pri výročných filmových cenách udeľovala prvýkrát. Prvý raz sa tento rok tiež udeľovala cena v kategórii najlepší animovaný film. Dostal ju režisér, výtvarník a producent Jan Balej za snímku Barevný sen. Bábkový dobrodružný príbeh rozpráva o tom, ako je ľahké stratiť slobodu a ťažké ju získať späť. 

Českého leva za najlepší televízny seriál získali tvorcovia seriálu Zrádci o boji polície s drogovou mafiou, vznikol v Českej televízii. Hlavnými producentmi boli Viktor Tauš a Ján Lekeš. Scenár vznikol podľa pôvodného námetu Jiřího Vacka, jedného zo zakladateľov Národnej protidrogovej centrály, a na základe príbehov policajtov z terénu.

Cenu za najlepší televízny film či minisériu má z udeľovania cien Českých lev séria Herec, ktorú uviedla Česká televízia. Rozpráva o neľahkej hereckej kariére v 50. rokoch.

Viac o téme: Český levJiří MádlIvan TrojanŠarlatán
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu