Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Štyri rozvody, množstvo škandálov aj soška Oscara: Americká diva oslávila 75 rokov

(Zdroj: SITA)

Sedemdesiate piate narodeniny oslávila 12. marca slávna americká herečka a speváčka Liza Minnelli. Dcéra filmovej legendy Judy Garland, známej napríklad z detského filmu Čarodejník z krajiny Oz, získala slávneho Oscara aj rad ďalších prestížnych umeleckých cien. Tiež sa štyrikrát rozviedla, prešla si početnými škandálmi, závislosťami na alkohole a drogách i závažnými chorobami.

Minnelli sa narodila a vyrástla v umeleckej rodine v Hollywoode. Jej matka Judy Garland bola v tom čase hviezdou prvej veľkosti, otec Vincente Minnelli platil za úspešného režiséra. Liza sa začala už v sedemnástich rokoch v New Yorku živiť ako divadelná herečka.


Mohlo by vás zaujímať: Neuveriteľné! Baldwinovci majú šieste dieťa: Stihli to za pol roka, dojímavé VYZNANIE manželky


Súbežne spievala a nakrútila celý rad dosiek. Jej životná šanca prišla v roku 1972, kedy uchvátila publikum svojím stvárnením titulnej role speváčky Sally Bowles v muzikáli Kabaret. Za svoj výkon bola zaslúžene odmenená Oscarom i vlnou popularity.

Hrala aj vo filme New York, New York (1977) režiséra Martina Scorseseho. Na Oscara bola nominovaná aj za srdcervúci part v komédii Sterilné kukučka z roku 1969. V roku 1964 vydala svoju prvú platňu. Podnikla turné so slávnym Frankom Sinatrom, spolupracovala aj s popovým duom Pet Shop Boys.

Viac o téme: Liza Minnelli
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu