Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Oscarová herečka mala 8 svadieb: S jedným mužom dokonca dvakrát!

Elizabeth Taylor
Elizabeth Taylor (Zdroj: SITA/AP Photo/Reed Saxon)

Americká herečka Elizabeth Taylor je v srdciach divákov navždy zapísaná hlavne ako egyptská kráľovná Kleopatra z rovnomenného veľkofilmu z roku 1963. Majiteľka dvoch Oscarov ale nepriťahovala pozornosť len svojimi výkonmi pred kamerou, stálicu spoločenských rubrík z nej urobil hlavne jej búrlivý súkromný život alebo boj s alkoholom.

Liz Taylor zomrela pred desiatimi rokmi, 23. marca 2011, vo veku 79 rokov na zlyhanie srdca.

Jedna z najslávnejších hollywoodskych filmových dív sa narodila 27. februára 1932 v londýnskom Hampsteade. Tesne pred začiatkom vojny sa však so svojimi rodičmi odsťahovala do USA, kde si mladučkú herečku s podmanivým pohľadom čoskoro všimli filmári. Z rozkošného kučeravého dievčaťa sa Liz Tayloro čoskoro preorientovala na role atraktívnych mladých žien. Zahrala si po boku Jamesa Deana vo filme Obor alebo vo filme Mačka na rozpálenej plechovej streche, kde bola partnerkou Paula Newmana.


Mohlo by vás zaujímať: Štyri rozvody, množstvo škandálov aj soška Oscara: Americká diva oslávila 75 rokov


Dôvodom jej rýchleho vzostupu však nebola len pôvabná tvár. Za svoje herecké výkony bola už koncom 50. rokov opakovane nominovaná na Oscara, ktorého sa dočkala v roku 1961 za rolu bývalej prostitútky vo filme Telefón Butterfield 8. O dva roky neskôr prišla do kín Kleopatra, pri ktorej natáčaní poznala svojho osudového muža Richarda Burtona. Divoký vzťah preniesli v roku 1966 aj na filmové plátno v snímke Kto sa bojí Virginie Woolfovej, za ktorý dostala Taylor druhého Oscara.

Mužov ale prešlo herečkiným životom oveľa viac. Najprv sa vydala v 19 rokoch za Conrada Hiltona, syna známeho hotelového magnáta. Nasledovali herec Michael Wilding, producent Michael Todd, spevák Eddie Fisher, Burton (ten dokonca dvakrát) alebo senátor John Warner. Ôsmykrát a naposledy sa vydala v roku 1991, kedy si na kalifornskom ranči svojho priateľa Michaela Jacksona vzala o 20 rokov mladšieho stavbárov Larryho Fortenského, ktorého stretla v protialkoholickej liečebni. Aj tento vzťah ale skrachoval.

Viac o téme: Liz Taylor
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu