Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Smutná správa z Hollywoodu: Zomrela jedna z najväčších hviezd 60. a 70. rokov

George Segal Zobraziť galériu (2)
George Segal (Zdroj: SITA/Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)

Vo veku 87 rokov zomrel americký herec George Segal. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na filmový portál Deadline Hollywood, ktorému správu o úmrtí potvrdila hercova manželka Sonia.

V 60. a 70. rokoch patril k najväčším hollywoodskym hviezdam. Do medzinárodného povedomia vstúpil rozporuplnou postavou desiatnika Kinga vo filmovej dráme Kráľ Krysa z roku 1965 a najväčší úspech zaznamenal rok na to s rolou Nicka v Nicholsovej adaptácii hry Edwarda Albeeho Kto sa bojí Virginie Woolfovej.

Postava mladého profesora biológie v štúdii o rozklade manželstva s Elizabeth Taylorovou a Richardom Burtonom mu priniesla nominácie na Oscara i Zlatý glóbus.

Počas ďalších desiatich rokov stvárnil rad postáv, okrem iného vo vojnovom veľkofilme Most pri Remagene, ktorý sa nakrúcal v lete 1968 v Československu. Objavil sa aj v snímke Ivana Passera Born to Win (1971).

Z vážnych charakterov sa potom Segal postupne preorientoval skôr ku komediálnym a stal sa obľúbeným predstaviteľom tragikomických a romantických rolí záletných a smoliarskych hrdinov sužovaných citovými problémami. Na začiatku 80. rokov jeho hviezda trochu pohasla, začal teda hľadať uplatnenie v televízii a ako banjista tiež pravidelne vystupoval so svojou jazzovou kapelou.

George Segal
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/ABC via AP)

V polovici 90. rokov sa dočkal comebacku televízneho (seriál Trebárs ma zožer alebo film Mág Houdini) a filmového (Cable Guy alebo Dve tváre lásky) i návratu na divadelné dosky Broadwaya.

O úmrtí hereckej legendy informoval v noci na dnes portál Deadline Hollywood či časopis Variety. "Rodina sa zármutkom oznamuje, že George Segal zomrel dnes ráno na komplikácie po operácii srdca," uviedla v utorok vo vyhlásení Segalova manželka Sonia.

Viac o téme: George Segal
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu