Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Talentovaný britský herec: Tento fešák žne úspech, kam sa len pozrie

Ewan McGregor Zobraziť galériu (2)
Ewan McGregor (Zdroj: SITA/Jessica Miglio/Warner Bros. Pictures via AP)

Britského herca Ewana McGregora, ktorý 31. marca oslávi päťdesiatku, preslávila dnes už kultová komédia Trainspotting (1995). Od tej doby sa McGregor začal počítať medzi najpozoruhodnejších britských hercov a presadil sa aj v Hollywoode. Tam sa preslávil najmä ako mladý rytier Obi-Wan Kenobi z pokračovania legendárnych Hviezdnych vojen z rokov 1999, 2002 a 2005. Nebráni sa ani televíznym rolám, za seriál Fargo získal v roku 2018 Zlatý glóbus.

Syn učiteľa telocviku, narodený v škótskom Perthe, sa prvé umelecké ambície snažil prejaviť ako bubeník rockovej skupiny Scarlet Pride. V šestnástich rokoch začal pracovať ako kulisár v divadle. Po štúdiách herectvo zažiaril v čiernej tragikomédii Plytký hrob, do pozície hviezdy ho vyniesla ďalšia čierna komédia Trainspotting, kde stelesnil edinburghského narkomana Rentona, ktorý vo svojich drogových fantáziách preliezal záchodovú misou a v ktorého rozprávaní sa odkrýval bizarný svet revolty proti súčasnej konzumnej spoločnosti.


Mohlo by vás zaujímať: Talentovaná ryšavka s medzinárodným úspechom: Poznáte jej rodné meno?


McGregor hral napríklad aj v kostýmovej adaptácii románu Jane Austen po boku Gwyneth Paltrow Emma (1996), vedľa Nicole Kidman v muzikáli Moulin Rouge. Hral aj vo vojnovom snímke Čierny jastrab zostrelený (obaja 2001), akčnom sci-fi Ostrov (2005) či v thrilleri Romana Polanského Muž v tieni (2010).

Okrem Zlatého glóbusu za Fargo získal napríklad rovnaké ocenenie aj za snímky Moulin Rouge a Lov lososov v Jemene. Dvakrát tiež dostal Európsku filmovú cenu, a to za Moulin Rouge a Muž v tieni.

Viac o téme: Ewan McGregor
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu